Η Ε.Ε. συντάσσεται με το Spotify, καυτηριάζει τόσο την προμήθεια του 30% όσο και το ευρύτερο πλαίσιο κανόνων της Apple

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε την Apple ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, καθώς στο σκεπτικό της απόφασής της αναφέρει πως "στρεβλώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά της μουσικής, εκμεταλλευόμενη την κυρίαρχη θέση της στη διανομή εφαρμογών αναπαραγωγής μουσικής, μέσω του App Store".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε τη σχετική Δήλωση Αντιρρήσεων στην Apple, η οποία αντανακλά το προκαταρκτικό της συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο η Apple παραβίασε τη νομοθεσία περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με την αποστολή του εγγράφου αυτού ξεκινά μια νομική διαδικασία στο πλαίσιο της οποίας η Apple έχει τη δυνατότητα να απαντήσει εγγράφως καθώς και να ζητήσει προφορική ακρόαση πριν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει στην οριστική απόφασή της. Η κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέκυψε από τη διαμαρτυρία την οποία είχε καταθέσει το Spotify. 

"Eφόσον προχωρήσει η νομική διαδικασία, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να απαιτήσει αλλαγές και ενδεχομένως να επιβάλει πρόστιμο ίσο με το 10% των παγκοσμίων εσόδων της Apple, φτάνοντας ακόμη και τα 27 δισεκατομμύρια δολάρια, αν και σπάνια επιβάλλεται η μέγιστη ποινή", σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Reuters

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει πως διαφωνεί "με την υποχρεωτική χρήση του δικού της μηχανισμού αγορών ο οποίος επιβάλλεται στους δημιουργούς εφαρμογών αναπαραγωγής μουσικής, προκειμένου αυτοί να διανέμουν τις εφαρμογές τους μέσω του App Store της Apple" και επίσης με το γεγονός πως η Apple επέβαλε "περιορισμούς στους δημιουργούς των εφαρμογών οι οποίοι τους εμποδίζουν να ενημερώσουν τους χρήστες των iPhone και iPad για εναλλακτικές, οικονομικότερες επιλογές πραγματοποίησης αγορών".

Στο ίδιο κείμενο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπιστώνει πως "η Apple κατέχει κυρίαρχη θέση στην αγορά διανομής εφαρμογών αναπαραγωγής μουσικής μέσω του App Store της" και ότι καταχράστηκε αυτή τη θέση, επιβάλλοντας κανόνες για τις εφαρμογές εκείνες που ανταγωνίζονται την υπηρεσία Apple Music.

"Μας προβληματίζει το ότι η Apple αλλοιώνει τον ανταγωνισμό στην αγορά αναπαραγωγής μουσικής προς όφελος της δικής της υπηρεσίας, της Apple Music", δήλωσε η Μαργκρέτε Βεστάγκερ, Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για την πολιτική προστασίας του ανταγωνισμού. Η Βεστάγκερ ανέφερε πως "η Apple στερεί από τους χρήστες οικονομικότερες επιλογές αναπαραγωγής μουσικής" λόγω του ότι "χρεώνει υψηλό ποσοστό προμήθειας σε κάθε συναλλαγή μέσω του App Store για τους ανταγωνιστές της καθώς και με το να απαγορεύει [στους δημιουργούς εναλλακτικών εφαρμογών] να ενημερώνουν τους πελάτες τους για την ύπαρξη εναλλακτικών επιλογών συνδρομής".

Την ίδια ώρα, "η Apple Music δεν υπόκειται σε κανέναν από τους παραπάνω κανόνες και προσφέρεται σε τιμή η οποία συνήθως ορίζεται στα 9,99 ευρώ", επισημαίνει η Βεστάγκερ. "Μας προβληματίζει το ότι οι κανονισμοί της Apple επηρεάζουν αρνητικά τους ανταγωνιστές της, αυξάνοντας τα έξοδά τους, μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους καθώς και το βαθμό στον οποίο αποτελούν δελεαστικές επιλογές στην πλατφόρμα της Apple".

Σε κάθε περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισημαίνει πως "η αποστολή μιας Δήλωσης Αντιρρήσεων δεν προκαταβάλει το αποτέλεσμα μιας έρευνας". Όμως, εφόσον οι ισχυρισμοί σε βάρος της Apple επιβεβαιωθούν "η στάση αυτή θα συνιστούσε παραβίαση του Άρθρου 102 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία απαγορεύει την κατάχρηση μιας κυρίαρχης θέσης στην αγορά". Η Apple έχει περιθώριο δώδεκα εβδομάδων προκειμένου να απαντήσει επίσημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όμως δεν υπάρχει νομοθετημένη καταληκτική ημερομηνία για την διευθέτηση της υπόθεσης, επομένως δεν είναι σαφές το πόσο θα μπορούσε να διαρκέσει.

Από την πλευρά της, η Apple διαφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δηλώνει αποφασισμένη να αποκρούσει τους ισχυρισμούς.

"Το Spotify έχει καταστεί η μεγαλύτερη μουσική συνδρομητική υπηρεσία στον κόσμο και είμαστε περήφανοι για το ρόλο που διαδραματίσαμε σε αυτό", αναφέρει χαρακτηριστικά η εταιρία σε δήλωση την οποία απέστειλε στο Ars Technica.  "Το Spotify δεν καταβάλει την παραμικρή προμήθεια στην Apple για πάνω από το 99% των συνδρομητών του, ενώ καταβάλει προμήθεια μόλις 15% για τους υπόλοιπους συνδρομητές που αποκτά μέσω του App Store".

H Αpple επιμένει στην ορθότητα του κανονισμού ο οποίος δεν επιτρέπει στις μουσικές εφαρμογές που τρέχουν στο iOS να ενημερώνουν τους πελάτες τους για εναλλακτικές μεθόδους αγοράς συνδρομών.

"Στην ουσία η υπόθεση αυτή έχει να κάνει με την απαίτηση του Spotify να μπορεί να διαφημίζει εναλλακτικές προσφορές μέσω της εφαρμογής τους στο iOS, πρακτική την οποία δεν επιτρέπει κανένα κατάστημα σε ολόκληρο τον κόσμο", αναφέρει χαρακτηριστικά η Apple. "Για μία ακόμη φορά, θέλουν να απολαμβάνουν όλα τα πλεονεκτήματα του App Store αλλά θεωρούν πως δεν πρέπει να πληρώνουν το οτιδήποτε για αυτά τα πλεονεκτήματα. Τα επιχειρήματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπέρ του Spotify είναι το αντίθετο του δίκαιου ανταγωνισμού".

Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του Spotify, Ντάνιελ Εκ, χαιρέτησε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. "Είναι μια σπουδαία ημέρα η σημερινή. Η δικαιοσύνη είναι το κλειδί του ανταγωνισμού", ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter. "Με τη Δήλωση Αντιρρήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία ενός ισόνομου πεδίου ανταγωνισμού, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό για ολόκληρο το οικοσύστημα των Ευρωπαίων δημιουργών εφαρμογών".