Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε επίσημα σήμερα νόμο για την ουσιαστική απαγόρευση της πώλησης νέων βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2035, με στόχο την επιτάχυνση της μετάβασης στα ηλεκτρικά οχήματα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Οι κανόνες-ορόσημο θα απαιτούν ότι μέχρι το 2035 οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επιτύχουν 100% μείωση των εκπομπών CO2 από τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται, γεγονός που θα καταστήσει αδύνατη την πώληση νέων οχημάτων που κινούνται με ορυκτά καύσιμα στο μπλοκ των 27 χωρών.

Ο νόμος θα ορίζει επίσης μείωση των εκπομπών CO2 κατά 55% για τα νέα αυτοκίνητα που πωλούνται από το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 2021, πολύ υψηλότερη από τον υφιστάμενο στόχο του 37,5%. 

«Το λειτουργικό κόστος ενός ηλεκτρικού οχήματος είναι ήδη χαμηλότερο από το λειτουργικό κόστος ενός οχήματος με κινητήρα εσωτερικής καύσης», δήλωσε ο Jan Huitema, επικεφαλής διαπραγματευτής του κοινοβουλίου για τους κανόνες, προσθέτοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να κυκλοφορήσουν πιο προσιτά ηλεκτρικά οχήματα στους καταναλωτές. Οι χώρες της ΕΕ ήρθα σε συμφωνία με τους νομοθέτες τον περασμένο Οκτώβριο η τελική έγκριση αναμένεται τον Μάρτιο προτού αυτή τεθεί σε ισχύ.

Τα νέα φορτηγά θα πρέπει να συμμορφωθούν με μείωση των εκπομπών CO2 κατά 100% έως το 2035 και κατά 50% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2021. Πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες στην Ευρώπη έχουν ανακοινώσει επενδύσεις στην ηλεκτροκίνηση.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Volkswagen, Thomas Schaefer. δήλωσε πέρυσι ότι από το 2033 η αυτοκινητοβιομηχανία θα παράγει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, ο νόμος της ΕΕ συνάντησε την αντίσταση ορισμένων βιομηχανιών και χωρών όταν προτάθηκε τον Ιούλιο του 2021. Ως αποτέλεσμα, η τελική συμφωνία περιλαμβάνει ορισμένες εξαιρέσεις, μεταξύ των οποίων ότι οι μικρές αυτοκινητοβιομηχανίες που παράγουν λιγότερα από 10.000 οχήματα ετησίως μπορούν να διαπραγματευτούν μικρότερους στόχους μέχρι το 2036.

Ο νόμος για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα των αυτοκινήτων αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης δέσμης αυστηρότερων πολιτικών της ΕΕ για το κλίμα, που αποσκοπούν στην επίτευξη των στόχων του μπλοκ για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου αυτή τη δεκαετία.

  • Like 9
  • Thanks 1
  • Confused 3
  • Sad 6