Σύμφωνα με δημοσίευμα του The Register διέρρευσε σε κλειστές κοινότητες του Internet ο πηγαίος κώδικας της τελευταίας έκδοσης του ZeuS, ενός εργαλείου που παράγει κακόβουλα προγράμματα και ιούς το οποίο μέχρι τώρα πωλούνταν παράνομα έναντι $10.000 δολαρίων.

 

Όπως αναφέρει ερευνητής ασφάλειας της εταιρείας CSIS Security, ο πηγαίος κώδικας του εργαλείου έχει διαρρεύσει σε τουλάχιστον τρεις κοινότητες στο Internet.

 

To ZeuS toolkit επιτρέπει τη δημιουργία ιομορφικού λογισμικού και κυρίως trojans των οποίων οι επιλογές για το πώς ακριβώς θα λειτουργούν καθορίζονται από το ποσό που είναι διατεθιμένος να πληρώσει ο εκάστοτε πελάτης. Για την χρήση του δεν απαιτούνται προγραμματιστικές ή ανώτερες γνώσεις πάνω στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. Έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως για την υποκλοπή προσωπικών δεδομένων και τραπεζικών λογαριασμών ενώ στην premium έκδοσή του περιλαμβάνεται τεχνική υποστήριξη και παραβίαση των τεχνικών διπλής αυθεντικοποίησης.

 

Το συγκεκριμένο εργαλείο είχε προκαλέσει στο παρελθόν μεγάλη αναστάτωση στο χώρο των τραπεζών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι αρχές της Βρετανίας, των ΗΠΑ και της Ανατολικής Ευρώπης κατηγόρησαν δεκάδες άτομα για ξέπλυμα χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών που είχαν προηγουμένως παραβιαστεί με τη χρήση του Zeus.

 

Link.png Site: theregister.co.uk