Μια παλιά δήλωση του πρώην αντιπρoέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένι, βγαίνει ξανά στην επιφάνεια μετά από καιρό, ο οποίος είχε αναφέρει στην εκπομπή "60 Minutes" πως κάποια στιγμή φοβήθηκε ότι οι τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν την ειδική συσκευή, που είχε εμφυτευθεί κοντά στην καρδιά του, για να τον δολοφονήσουν.

Για το λόγο αυτό μάλιστα, ζήτησε από τον γιατρό του να απενεργοποιήσει την ασύρματη λειτουργικότητά της!

 

Ο Τσένι έχει βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό καρδιακών προβλημάτων, αφού υπέστη το πρώτο από τα πέντε συνολικά εμφράγματα σε ηλικία μόλις 37 ετών. Τον περασμένο χρόνο μάλιστα στα 71 του χρόνια υποβλήθηκε σε εγχείρηση μεταμόσχευσης καρδιάς.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS και την εκπομπή "60 Minutes" ο Τσένι ανέφερε πως οι γιατροί αντικατέστησαν έναν ήδη εμφυτευμένο απινιδωτή κοντά στην καρδιά του το 2007. Η συσκευή αυτή μπορεί να ανιχνεύσει καρδιακές αρρυθμίες και να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά μέσω των απαραίτητων ηλεκτρικών σοκ τις κατάλληλες στιγμές.

 

Ο Τσένι ανέφερε στη συνέντευξη πως σε συνεργασία με τον γιατρό του, τον καρδιολόγο Τζόναθαν Ράινερ, απενεργοποίησαν την ασύρματη λειτουργία της συσκευής, υπό το φόβο πως τρομοκράτες θα μπορούσαν να στείλουν στην καρδιά του ένα θανατηφόρο ηλεκτρικό σοκ μέσω του απινιδωτή.

 

Χρόνια μετά ο Τσένι παρακολούθησε ένα επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς "Homeland" κατά το οποίο ένα τέτοιο ακριβώς σενάριο ήταν κομμάτι της πλοκής.

 

"Είχα επίγνωση του κινδύνου που συνεπάγονταν και θεωρούσα από την πρώτη στιγμή πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί" δήλωσε ο πρώην αντιπρόεδρος των HΠΑ στη συνέντευξη. "Λόγω της εμπειρίας που είχα από τη συνεργασία με τον γιατρό μου, αλλά και της αναγκαιότητας που είχε ανακύψει να ρυθμίζω ασύρματα μόνος μου τη συγκεκριμένη συσκευή είχα μια ακριβή εικόνα για το μέγεθος του κινδύνου αλλά και το πόσο εφικτό ήταν να πραγματοποιηθεί ένα τέτοιο σενάριο επίθεσης εναντίων μου". Ο Τσένι με τον Ράινερ προωθούν ένα βιβλίο που έχουν συγγράψει από κοινού με τίτλο "Καρδιά: Μια αμερικάνικη ιατρική οδύσσεια".

 

Στη συγκεκριμένη συνέντευξη στην εκπομπή "60 minutes" ο Ράινερ δήλωσε πως ανησυχούσε πως ο Τσένι δεν θα μπορούσε να διαχειριστεί και να αντέξει την πίεση που έφερε η 11η Σεπτεμβρίου του 2001, την ημέρα κατά την οποία οι τρομοκράτες επιτέθηκαν στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου της Νέας Υόρκης. Ιατρικά τεστ που πραγματοποιήθηκαν τη συγκεκριμένη μέρα είχαν δείξει πως ο Τσένι είχε αυξημένα επίπεδα καλίου στο αίμα, μια κατάσταση που αποκαλείται υπερκαλιαιμία και η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή αρρυθμία και έμφραγμα.

 

Ο Ράινερ ανέφερε επίσης πως παρακολουθούσε την ειδησεογραφική κάλυψη των γεγονότων εκείνης της τραγικής ημέρας στην τηλεόραση και σκέφτονταν "Ο Αντιπρόεδρος ίσως πεθάνει σήμερα από υπερκαλιαιμία".

 

Ο Τσένι υποβλήθηκε σε πολλές εγχειρήσεις στην καρδιά, όπως αγγειοπλαστικές επεμβάσεις, καθετηριασμούς αλλά και τετραπλό μπάι πας. Παρόλα αυτά ο Τσένι υποστήριξε πως τα προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε δεν επηρέασαν ποτέ τη διεκπεραίωση των καθηκόντων του κατά τη διάρκεια των οκτώ χρόνων της αντιπροεδρίας του στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους.

 

Όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης αν ανησυχούσε πως η κατάσταση της υγείας του θα είχε αντίκτυπο στην κρίση του, απάντησε με ένα καθαρό "Όχι". Υποστήριξε πως είχε γνώση για πιθανές παρενέργειες λόγω της περιορισμένης ροής αίματος προς τον εγκέφαλο που θα οδηγούσαν στον επηρεασμό της κρίσης και της πνευματικής διαύγειας, όμως δεν ανησύχησε ποτέ για αυτό το ενδεχόμενο.

 

"Ήμουν όσο επαρκής και αποτελεσματικός μπορούσα να είμαι, συνυπολογίζοντας φυσικά το γεγονός πως είχα ήδη περάσει τα 60 και ταυτόχρονα είχα σημαντικά καρδιακά προβλήματα". Ο Ντικ Τσένι απέρριψε επίσης τις αιτιάσεις πως το άγχος και το στρες επηρέασαν την κατάσταση της καρδιάς του, αφού τόνισε πως έκανε κάθε στιγμή ότι ήταν απαραίτητο ιατρικά προκειμένου να φροντίσει για την καρδιακή του υγεία.

 

Link.png Site: DailyNews