Γάλλοι ερευνητές δήλωσαν την Παρασκευή πως βρήκαν έναν τρόπο για τη διάσωση των αρχείων που έχουν κρυπτογραφηθεί από το WannaCry.

Οι ίδιοι πάντως προειδοποιούν πως η λύση τους είναι αποτελεσματική υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και πιο συγκεκριμένα αν δεν έχει γίνει επανεκκίνηση του υπολογιστή μετά το μόλυνση, καθώς και αν εφαρμοσθεί πριν λήξει η διορία που δίνει το ransomware για την καταβολή των λύτρων, πριν “κλειδώσει” οριστικά τα αρχεία.

 

Εκτιμάται πως το WannaCry έχει προσβάλει περισσότερους από 300.000 υπολογιστές σε 150 κράτη. Η διορία που δίνει για την καταβολή των λύτρων, τα οποία ισοδυναμούν με 300-600 δολάρια, είναι μία εβδομάδα μετά τη μόλυνση.

 

Η ομάδα των ερευνητών αποτελείται από τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας Adrien Guinet, τον Matthieu Suiche, διεθνώς γνωστό χάκερ, και τον Benjamin Delpy, ο οποίος εργάζεται στην Τράπεζα της Γαλλίας και βοήθησε στην ανάπτυξη του εργαλείου στον ελεύθερο χρόνο του.

 

Ο Delpy έχει ονομάσει "wanakiwi" το εργαλείο, το οποίο διατίθεται δωρεάν. Ο Suiche σημειώνει στο Reuters πως το Wanakiwi έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στα Windows 7, τα Windows XP και τα Windows 2003, ενώ προσθέτει πως πιστεύει ότι είναι επίσης αποτελεσματικά στα Windows 2008 και Vista. Κάτι που σημαίνει πως καλύπτει όλες τις εκδόσεις του λειτουργικού του λιτουργικού της Microsoft που είναι ευάλωτες στο ransomware.

 

Link.png Site: Reuters