Τρεις hackers ήταν μέρος ενός μεγάλου δικτύου εγκληματικότητας οι οποίοι μέσω προγράμματος malware κατάφεραν να κλέψουν περισσότερα από 100 εκατομμύρια δολάρια. Πλέον, βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αρχές των ΗΠΑ.

Το malware που χρησιμοποιούσαν λεγόταν GozNym με τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Γεωργίας, ήδη να έχουν καταδικάσει τους τρεις άνδρες. Ο Krasimir Nikolov καταδικάστηκε στις ΗΠΑ με ποινή 39 μηνών ο οποίος επρόκειτο για τον «ειδικό κλοπής λογαριασμών» ενώ έπειτα από την ποινή του θα εκδοθεί στη Βουλγαρία. Οι δύο άλλοι, ο οργανωτής του δικτύου Alexander Konolov και ο βοηθός του Marat Kazandjian, έχουν επίσης διωχθεί στη Γεωργία ενώ η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει ακόμη περιγράψει λεπτομερώς τις τιμωρίες τους.

Το δίκτυο λειτουργούσε εδώ και χρόνια χρησιμοποιώντας το GozNym όπου με το οποίο απέκτησαν παράνομα πρόσβαση σε περισσότερους από 41.000 υπολογιστές. Υπολογιστές από τους οποίους έκλεβαν μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των κατόχων. Το δίκτυο αυτό άρχισε να καταρρέει όταν ο Nikolov συνελήφθη και εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Δεκέμβριο του 2016, αν και δεν παραδέχθηκε την ενοχή του μέχρι και τον Απρίλιο του 2019.

Το FBI αναφέρει πως με τις ποινές που θα επιβληθούν θέλει να αποτρέψει άλλους online εγκληματίες να νομίζουν πως μπορούν να λειτουργούν ατιμώρητα. Οι συλλήψεις για το GozNym ήταν επιτυχείς χάρη στη συνεργασία φιλικών με τις ΗΠΑ χωρών. Βέβαια, αρκετοί hacker λειτουργούν σε χώρες που δεν εκδίδουν συλληφθέντες στις ΗΠΑ και μπορεί εν τέλει να είναι απρόθυμες να τους συλλάβουν αν αυτοί στοχεύουν σε χρήστες και εταιρίες της Δύσης.

Αν και οι συλλήψεις αυτές θα λειτουργήσουν ως παραδειγματισμό στα δίκτυα hacking που παρανομούν, είναι σχεδόν απίθανο να αλλάξουν τον ψηφιακό κόσμο.

Engadget