Την προστασία των κατόχων πιστωτικών και χρεωστικών καρτών κυρίως από ηλεκτρονικές απάτες, βάζει στο στόχαστρό της νέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον επόμενο μήνα, αφορά αποζημιώσεις που καλούνται να δώσουν οι τράπεζες σε πελάτες τους στην περίπτωση που αυτοί πέσουν «πέσουν θύματα ηλεκτρονικής απάτης μέσω καρτών ή κλοπής των προσωπικών δεδομένων τους και κωδικών e-banking». Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας τραπεζικής κάρτας και εφόσον πραγματοποιηθούν συναλλαγές μέχρι το μπλοκάρισμά της από την τράπεζα, θα υπάρχει αποζημίωση για ζημιά άνω των 50 ευρώ. Έτσι στο υποθετικό σενάριο ότι η κάρτα θα χρησιμοποιηθεί για να πραγματοποιηθούν αγορές ύψους 300 ευρώ, τότε η τράπεζα θα καλύπτει τα 250 ευρώ, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι θα έχει προηγηθεί η δήλωση απώλειας της κάρτας από τον πελάτη.

Οι τράπεζες θα είναι υπεύθυνες και για απάτες μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση που θα γίνει υποκλοπή κωδικών του e-banking ή των στοιχείων της κάρτας του πελάτη τους. Στην περίπτωση αυτή, οι πελάτες θα είναι υπεύθυνοι για ζημιά έως 1000 ευρώ ενώ το επιπλέον κόστος θα το αναλαμβάνουν οι τράπεζες.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά για αμφιβολίες της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών για το νέο νομοσχέδιο το οποίο πιθανόν «να οδηγήσει σε περιορισμό των ορίων συναλλαγών και επιβράδυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών».
 

  • Like 17
  • Thanks 3
  • Sad 2