Από ότι φαίνεται, το μόνο που χρειαζόταν για το hacking μίας μεγάλης εταιρείας παιχνιδιών και τη διαρροή ενός πολυαναμενόμενου τίτλου πολλών εκατομμυρίων δολαρίων ήταν ένα απλό «στικάκι» Amazon Fire TV και ένα φτηνό ξενοδοχείο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όπως είναι γνωστό πλέον, η μεγάλη παραβίαση, κλοπή και μαζική διαρροή του Grand Theft Auto VI, του γνωστού και πολυαναμενόμενου παιχνιδιού της Rockstar Games πραγματοποιήθηκε από τον Arion Kurtaj, ένα μέλος της γνωστής, για διάφορες υψηλού προφίλ επιθέσεις, ομάδας hacking με την ονομασία Lapsus$. Ο αμετανόητος κυβερνοεγκληματίας και απατεώνας κατάφερε μάλιστα να πραγματοποιήσει την επίθεση ενώ βρισκόταν με εγγύηση εκτός… φυλακής κατηγορούμενος για την γνωστή επίσης παραβίαση της NVIDIA.

Ο 18χρονος διείσδυσε στους διακομιστές των δημιουργών της σειράς παιχνιδιών Grand Theft Auto ή GTA, κάνοντας μάλιστα και σχετική δήλωση ότι αυτός είναι που πραγματοποίησε την επίθεση στο κανάλι που διατηρεί η εταιρεία στο Slack. Όσο ήταν υπό τους όρους της εγγύησης, δεν του επιτρεπόταν η πρόσβαση στο διαδίκτυο, ωστόσο όπως είναι προφανές, αποφάσισε να παραβιάσει τους όρους και να προχωρήσει στην επίθεση χρησιμοποιώντας ένα «στικάκι» Fire TV (καθώς και ένα smartphone και ένα πληκτρολόγιο που αγόρασε) στήνοντας την «επιχείρηση» από το δωμάτιο ενός φτηνού ξενοδοχείου, λίγο έξω από την Οξφόρδη, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Περαιτέρω λεπτομέρειες της επίθεσης έγιναν γνωστές μετά από τη δίκη που κράτησε επτά εβδομάδες και αφότου κρίθηκε ένοχος για τις παραβιάσεις των Rockstar Games, Revolut και Uber. Μαζί με τον Arion Kurtaj καταδικάστηκε και ένας 17χρονος ωστόσο σε αντίθεση με τον Arion Kurtaj, βρίσκεται έξω με εγγύηση.

Η Lapsus$ αποτελείται κυρίως από εφήβους από τη Βραζιλία και το Ηνωμένο Βασίλειο με τον Arion Kurtaj και τον ανώνυμο 17χρονο να είναι δύο από τα επτά μέλη που συνελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μεταξύ 2021 και 2022, η Lapsus$ προχώρησε σε επιχειρήσεις παραβιάσεων της Samsung, της T-Mobile και της Microsoft. Τα κίνητρα της ομάδας διαφέρουν από επίθεση σε επίθεση ωστόσο θα λέγαμε ότι γενικότερα ήταν ο εκβιασμός με στόχο τα κέρδη και η… ψυχαγωγία τους.

Επί του παρόντος, δεν έχει γίνει ακόμα σαφές πόσα χρήματα έχει κερδίσει η Lapsus$ από τα διάφορα κυβερνοεγκλήματα που έχει διαπράξει. Καμία εταιρεία δεν έχει παραδεχτεί δημοσίως ότι πλήρωσε τους hackers.

  • Like 4
  • Thanks 1
  • Confused 1