Οι Google και Facebook είναι τελικά οι δύο αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες που κατάφερε να εξαπατήσει ο Λιθουανός Evaldas Rimasauskas, αποσπώντας τους από το 2013 έως το 2015 ένα συνολικό ποσό άνω των 100 εκατ. δολαρίων.

Η απάτη είχε έρθει στη δημοσιότητα στα τέλη Μαρτίου, από την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης, με αφορμή τη σύλληψη του Rimasauskas, αφού πρώτα οι αρχές είχαν καταφέρει να ανακτήσουν το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων.

 

Όπως αναφερόταν στην ανακοίνωση, ο 48χρονος Λιθουανός είχε καταφέρει να παραπλανήσει συστηματικά υπαλλήλους των δύο εταιρειών, στέλνοντάς τους e-mail τα οποία υποτίθεται πως προέρχονταν από μία ασιατική επιχείρηση κατασκευής hardware που συνεργάζονται και στην οποία καταβάλλουν σε τακτική βάση μεγάλα χρηματικά ποσά.

 

Έτσι, πείθοντας τους υπαλλήλους τους πως τα e-mail προέρχονταν από το προσωπικό του συνεργάτη τους στην Ασία, από το 2013 έως το 2015 ο Rimasauskas μετέφερε σε τραπεζικούς του λογαριασμούς εκατομμύρια δολάρια.

 

Παρόλο που το αμερικανικό υπουργείο δεν κατονονόμαζε τις δύο εταιρείες, στις 27 Απριλίου το περιοδικό Fortune αποκάλυψε πως επρόκειτο για το Facebook και την Google. Με δηλώσεις εκπροσώπων τους, οι εταιρείες επιβεβαίωσαν το Fortune.

 

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Google σημείωσε πως, όταν η επιχείρηση εντόπισε την απάτη, ειδοποίησε τις αρχές. “Ανακτήσαμε τα ποσά και είμαστε χαρούμενοι που το θέμα λύθηκε”, πρόσθεσε, χωρίς να αποκαλύψει πόσα χρήματα της είχε αποσπάσει ο Λιθουανός ούτε πόσα ανακτήθηκαν.

 

Καμία αναφορά σε ποσά σε έκανε ούτε και το Facebook. “Το Facebook ανέκτησε το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων πολύ γρήγορα μετά το συμβάν, ενώ συνεργαστήκαμε με τις διωκτικές αρχές στις έρευνές του”, ανέφερε ο εκπρόσωπός του.

 

Link.png Site: BBC