Η Europol και οι διεθνείς εταίροι της στην επιβολή του νόμου συνέλαβαν πέντε άτομα που οι αρχές κατηγορούν για ανάμειξη σε σειρά επιθέσεων ransomware που επηρέασαν πάνω από 1.800 θύματα παγκοσμίως.

Οι συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων ο αρχηγός της σπείρας 32 ετών και τέσσερις από τους πιο "ενεργούς" συνεργούς του, συνελήφθησαν έπειτα από σειρά εφόδων σε 30 ιδιοκτησίες στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα. 

Πάνω από 20 ερευνητές από Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία και ΗΠΑ βοήθησαν την Ουκρανική Αστυνομία στο Κίεβο, ενώ η Europol δημιούργησε εικονικό κέντρο διοίκησης στην Ολλανδία για να επεξεργαστεί τα κατασχεθέντα δεδομένα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κυβερνοαστυνομίας (Cyber Police) της Ουκρανίας, οι αρχές κατέσχεσαν ηλεκτρονικό εξοπλισμό, αυτοκίνητα, τραπεζικές κάρτες και δεκάδες αντικείμενα ηλεκτρονικών μέσων. Κατασχέθηκαν επίσης κρυπτονομίσματα αξίας σχεδόν 110.000 δολαρίων και άλλα στοιχεία παράνομων δραστηριοτήτων. 

Οι συλλήψεις έρχονται στο πλαίσιο έρευνας πολλών ετών που το 2021 είχε οδηγήσει σε 12 συλλήψεις σε επιχειρήσεις σε Ουκρανία και Ελβετία.Οι 5 συλληφθέντες κατηγορούνται ότι κρυπτογράφησαν πάνω από 250 servers μεγάλων εταιρειών εκβιάζοντας και αποσπώντας με επιτυχία εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τα θύματά τους. 

Η Europol κατηγορεί τους hacker ότι προκάλεσαν τεράστιες ζημιές στους στόχους τους. Μεταξύ άλλων χρησιμοποίησαν το κακόβουλο λογισμικό LockerGoga στην επίθεση κατά της νορβηγικής εταιρείας αλουμινίου Norsk Hydro το 2019.

Η έρευνα της Europol επέτρεψε την ανάπτυξη εργαλείων αποκρυπτογράφησης για τις εκδόσεις LockerGoga και MegaCortex χωρίς την ανάγκη πληρωμής λύτρων από τα θύματα για ανάκτηση των αρχείων τους.

  • Like 3