Τα αυτοματοποιημένα bot είναι πανταχού παρόντα στο σύγχρονο διαδίκτυο, εκτελώντας μια ποικιλία εργασιών που κυμαίνονται από βοηθητικές έως επιβλαβείς.

Αυτό που ίσως δεν συνειδητοποιείτε είναι πόσο εκτεταμένα είναι τα κακόβουλα bot και το πόση κίνηση ιστού αντιπροσωπεύουν.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα ελέγχου απάτης Arkose Labs, ένα εντυπωσιακό 73% της κίνησης διαδικτύου προς ιστότοπους και εφαρμογές που μετρήθηκε μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Σεπτεμβρίου 2023 σχετιζόταν με bots που εκτελούσαν κακόβουλες δραστηριότητες όπως απάτη μέσω SMS, scraping και δοκιμή καρτών. 

Οι πέντε κορυφαίες κατηγορίες κακόβουλων bot το τρίτο τρίμηνο περιελάμβαναν την υποκλοπή λογαριασμών, το scraping, τη δημιουργία ψεύτικων λογαριασμών, τη διαχείριση λογαριασμών και την κατάχρηση μέσα στο προϊόν/υπηρεσία (πχ. κατάχρηση πόντων επιβράβευσης). Οι κατηγορίες αυτές παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητες σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, με μία εξαίρεση: η κατάχρηση μέσα στο προϊόν αντικατέστησε τη δοκιμή καρτών.  

Η απάτη μέσω SMS είδε τη μεγαλύτερη αύξηση το τρίτο τρίμηνο σε σχέση με το δεύτερο, κατά 2.141%, ενώ οι επιθέσεις σε κέντρα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης πελατών αυξήθηκαν κατά 160%, όπως παρατήρησε η εταιρεία. Από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο, το scraping είχε τη μεγαλύτερη αύξηση στο 432%.  

Η Arkose Labs ανέφερε ότι οι ευφυείς επιθέσεις bot αυξήθηκαν κατά 291% από το πρώτο στο δεύτερο τρίμηνο, και υποστήριξε ότι η χρήση εξελιγμένων τεχνικών όπως η μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη για τη μίμηση ανθρώπινης συμπεριφοράς θα μπορούσε να ευθύνεται για την απότομη αύξηση. Όταν αποτυγχάνει η τεχνητή νοημοσύνη, ορισμένοι εγκληματίες στρέφονται σε εξειδικευμένο ανθρώπινο προσωπικό για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις.  

Όπως σωστά επισημαίνει το Security Week, η αύξηση των επιθέσεων κακόβουλων bot υποδηλώνει ότι η χρήση τους συνεχίζει να είναι κερδοφόρα για τους κυβερνοεγκληματίες. Η τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα θα επιδεινώσει το ζήτημα στο μέλλον, και η μόνη λύση φαίνεται να είναι να πληγεί το οικονομικό κίνητρο. Αν αφαιρεθεί το κέρδος από την εξίσωση, η δραστηριότητα θα σταματήσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όχι όλα τα bot είναι κακόβουλα. Άπειρα χρήσιμα bot πλημμυρίζουν το διαδίκτυο και χρησιμοποιούνται για να εκτελούν βοηθητικά καθήκοντα όπως η το indexing ιστότοπων για τις μηχανές αναζήτησης ή για αρχειοθετικούς σκοπούς.
 

  • Like 2
  • Thanks 2
  • Sad 1