Είσαι νεκρός, και τώρα; Πως ακριβώς φαντάζεσαι τη συνέχεια; Σαν το τέλος ή την αρχή ενός ταξιδιού; Κάποιος, έδωσε τη δική του εκδοχή μέσα από ένα εξελισσόμενο παιχνίδι περιπέτειας (adventure game).

Αν κοιτάξουμε δύο δεκαετίες πίσω στο τέλος μιας εποχής, συγκεκριμένα αυτής των adventure games και των puzzle, και την αρχή μιας νέας εποχής των σημερινών video games, το 1998, ο Αμερικανός Tim Schafer (creator)-εργαζόμενος τότε στην LucasArts- δημιούργησε το Grim Fandango. Το πρώτο adventure game από την LucasArts με 3D γραφικά στην GrimE μηχανή, (η δημιουργία τότε από την LucasArts της GrimE μηχανή με την χρήση της Sith και της Lua για τους χαρακτήρες), έδωσε την δυνατότητα στους χαρακτήρες να μην πεθαίνουν ή να ¨κολλάνε¨ (π.χ από λάθος χειρισμό του παίχτη).

 

Το συγκεκριμένο παιχνίδι, κάποιοι μπορούν άνετα να το χαρακτηρίσουν και ως ταινία μιας και παρακολουθώντας τους ήρωες και την πλοκή να εξελίσσεται σύμφωνα με τους δικούς σου χειρισμούς, νιώθεις πως δημιουργείς ο ίδιος το δικό σου σενάριο.

 

Βγαλμένο μέσα από τη ζωή και τις παραδόσεις αρκετών φυλών με ενδιαφέροντες ποιοτικούς διαλόγους και σενάριο, με στοιχεία film noir, τους ήρωες να καπνίζουν ώστε να διατηρήσουν τις επιρροές του neo noir στοιχείου και του μαφιόζικου στυλ, με κλασικό χαμηλό φωτισμό, σαν αστυνομική ταινία βγαλμένη από το Hollywood με κυνισμό, ερωτικά κίνητρα καθώς και πολλά κωμικά στοιχεία σε κάθε διάλογο. Με πινελιές από Mexican folklore, συμπεριλαμβανομένων και θρησκευτικών στοιχείων των Aztec για τη μετά θάνατον ζωή με κυρίαρχο art deco 1930’s γεωμετρικό ύφος και χαρακτηριστικά κοστούμια ,το παιχνίδι μας ταξιδεύει σε μία άλλη χρονικά περίοδο με «ζωντανούς» χαρακτήρες των οποίων η προσωπικότητα είναι τόσο έντονη που σε βάθος λίγων ωρών βρίσκουν τρόπο να σε παρασύρουν μέσα στο παιχνίδι σε έναν πιστευτό κόσμο.

 

To Grim Fandango, με περισσότερες από δώδεκα ώρες παιχνιδιού, νίκησε στα βραβεία Gamespot 1998 απέναντι σε κλασικά παιχνίδια στρατηγικής πραγματικού χρόνου (real time) όπως το Star Craft και παιχνίδια δράσης πρώτου προσώπου όπως το Half Life. Παρόλο που το παιχνίδι δεν αποτέλεσε εμπορική ούτε οικονομική επιτυχία, υμνήθηκε από κριτικούς και fans ως ένα από τα καλύτερα του είδους.

 

Link.png Site: Αναλυτική Παρουσίαση Grim Fandango Remastered