'Ελλειψη στρατηγικής από τις νομαρχίες και τους δήμους της χώρας αναφορικά με την αξιοποίηση των τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, όπως και χαμηλά ποσοστά χρήσης υπολογιστών και Internet, εντοπίζει τελευταία μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας, η οποία παρουσιάστηκε προχθές στο πλαίσιο συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ με θέμα την ευρυζωνικότητα. Μεταξύ άλλων, η μελέτη έδειξε χαμηλά ποσοστά παροχής ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους δήμους και τις νομαρχίες.

 

Περιφέρειες

 

Η μελέτη, η οποία ολοκληρώθηκε την άνοιξη του 2007, έδειξε ότι με εξαίρεση τις περιφέρειες, στους δήμους και στις νομαρχίες δεν υπάρχει καταγεγραμμένη στρατηγική στον τομέα των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ). Ειδικότερα, για τους δήμους το σχετικό ποσοστό ανέρχεται στο 80,2% και για τις νομαρχίες στο 65,9%. Μάλιστα, τα αρμόδια στελέχη των δήμων σε μεγάλο βαθμό, αλλά και των νομαρχιών/περιφερειών σε μικρότερο, δηλώνουν χαμηλό βαθμό ενημέρωσης για τις περισσότερες ευρωπαϊκές και εθνικές στρατηγικές και κατευθύνσεις των φορέων πολιτικής σχετικά με τις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

 

Την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας ηλεκτρονικές υπηρεσίες προσέφεραν οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις σε ποσοστό 27,5% και οι δήμοι σε ποσοστό 18,3%. Οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις παρείχαν πολύ περισσότερες «επικοινωνιακές υπηρεσίες» σε σχέση με τους ΟΤΑ α βαθμού, ενώ κανένας τοπικός φορέας δεν παρείχε διαδραστικές ή συναλλακτικές υπηρεσίες προς τους πολίτες.

 

Παρόλα αυτά, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ενώ οι περισσότεροι φορείς της περιφερειακής και της τοπικής διοίκησης (77,28%) θεωρούν απολύτως απαραίτητη την παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τον φορέα προς τους πολίτες, μόνο το 36,75% αυτών θεωρούν απολύτως απαραίτητη την ηλεκτρονική συμμετοχή των πολιτών σε διαδικασίες λήψης αποφάσεων (e-participation).

 

Απουσία ευρυζωνικότητας

 

Έλλειμμα υπάρχει πάντως και σε υποδομές, καθώς μόλις το 33,8% των περιφερειών, το 24,2% των νομαρχιών και το 39,5% των δήμων διέθετε ευρυζωνική σύνδεση. Μάλιστα, το 2,31% των δήμων δεν διαθέτει καν σύνδεση στο Internet. Επίσης, παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις σε εξειδικευμένο δυναμικό που δημιουργεί αρκετά προβλήματα.

 

Δημήτρης Μαλλάς

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr