Σημαντικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας και συγκεκριμένα στην παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων οπτικοακουστικού υλικού έρχονται από την Αμερική.

 

Συγκεκριμένα έξι από τους μεγαλύτερους παρόχους(ISP) Internet της χώρας (AOL, AT&T, Verizon, Comcast, Cablevision, Time Warner Cable) ήρθαν σε συμφωνία με εταιρείες από το χώρο του κινηματογράφου και της μουσικής. Στη συμφωνία αυτή η οποία έχει εθελοντικό χαρακτήρα, οι πάροχοι μπορούν να προβούν σε μια σειρά από προειδοποιήσεις προς τον συνδρομητή τους σε περίπτωση που αυτός βρεθεί να έχει ανεβάσει ή κατεβάσει παράνομο υλικό. Το υλικό αυτό θα έχει εντοπιστεί πρώτα από τις θιγόμενες εταιρείες οι οποίες αφού επιβεβαιώσουν την εταιρεία πάροχο από που ανέβηκε, θα την ενημερώνουν σχετικά.

 

Στη συνέχεια ο πάροχος θα προβεί σε προειδοποίηση προς τον συνδρομητή ο οποίος ανέβασε/κατέβασε το πειρατικό υλικό ενώ σε περίπτωση που έχουν προηγηθεί ήδη άλλες 5 προειδοποιήσεις, ο συνδρομητής δεν θα διαγράφεται αλλά θα έχει μια σειρά από κυρώσεις. Αυτές περιλαμβάνουν την χαμηλότερη ταχύτητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ανακατεύθυνση σε σελίδα που θα ζητείται από τον χρήστη η επικοινωνία με τον ISP, η ακόμα ανακατεύθυνση σε υλικό που θα τον ενημερώνει για την καταπάτηση πνευματικών δικαιωμάτων.

 

Στην ουσία η συμφωνία αυτή βάζει τους παρόχους Internet της Αμερικής στο προσκήνιο σχετικά με το θέμα της πειρατείας πνευματικής ιδιοκτησίας ξεκαθαρίζοντας όμως ότι τα στοιχεία του συνδρομητή παραμένουν κρυφά και οι ίδιοι οι πάροχοι δεν θα ελέγχουν το δίκτυο τους για διακίνηση πειρατικού περιεχομένου. Επιπλέον οι πάροχοι δεν είναι αναγκασμένοι να διακόπτουν τη σύνδεση στον συνδρομητή τους ακόμα και αν αυτός έχει λάβει τον «μαγικό» αριθμό των έξι προειδοποιήσεων.

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και στην Ευρώπη ζυμώνονται αντίστοιχες κινήσεις από τα 27 κράτη μέλη, με το κοινοβούλιο της Γαλλίας να μη ψηφίζει πρόσφατα αντιπειρατικό νόμο με σαφώς πιο σοβαρές επιπτώσεις για τον συνδρομητή.

 

Link.png Site: Ars Technica