Όπως ανακοινώθηκε πριν από λίγο, ο μεγαλύτερο φόβος των χρηστών του Internet των τελευταίων μηνών, το νομοσχέδιο SOPA τερματίστηκε. Η κίνηση αυτή είναι το αποτέλεσμα των πολύ μεγάλων αντιστάσεων που προέβαλαν όχι μόνο οι χρήστες, αλλά και οι μεγαλύτεροι γίγαντες του Internet όπως το Google, το Twitter και το Facebook. Το SOPA εάν είχε ψηφιστεί θα έδινε όχι μόνο τη δυνατότητα απευθείας τερματισμού των ιστοσελίδων που παραβίαζαν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, αλλά και άλλων ιστοσελίδων με συνδέσμους προς αυτές.

Ένας από τους λίγους υποστηρικτές του Stop Online Piracy Act ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία κατοχύρωσης διευθύνσεων του Internet GoDaddy, η οποία αφότου είδε να χάνει 100.000 πελάτες σε 10 ημέρες άλλαξε τη στάση της κατά 180 μοίρες. Να σημειωθεί ότι οι εταιρείες Google και Reddit στα πλαίσια των αντιδράσεών τους έναντι στο SOPA είχαν απειλήσει αρκετές φορές με προσωρινή παύση των υπηρεσιών ρισκάροντας έτσι σημαντικό ποσοστό από τα έσοδά τους.

 

Μπορεί τα σημερινά νέα να είναι ευχάριστα και καθυσηχαστικά, δε θα πρέπει όμως να ξεχάσουμε ένα δεύτερο νομοσχέδιο που έχει κάνει την εμφάνισή του το PIPA, το οποίο περιλαμβάνει περίπου τις ίδιες κυρώσεις με το SOPA. Το νομοσχέδιο PIPA έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής 40 από τις 60 απαραίτητες ψήφους για να πάρει την έγκρισή του από τη Γερουσία.

 

Link.png Site: examiner.com

 

Ενημέρωση 20/1/2012 : Όπως αναφέρει το Reuters, ο εισηγητης του SOPA, Lamar Smith, απέσυρε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «μέχρι να βρεθεί μια πιο ευρεία αποδεκτή λύση».