Σοκ προκαλούν τα στοιχεία για την προστασία των ανηλίκων χρηστών του Internet στην Ελλάδα. Η ελλιπής νομοθεσία δεν παρέχει τα απαραίτητα μέσα στις αρχές προκειμένου να αντιμετωπίσουν και να τιμωρήσουν τους παιδόφιλους που «σερφάρουν» ανενόχλητοι. Σύμφωνα με έρευνα, η χρήση του διαδικτύου από εφήβους αγγίζει τα όρια του εθισμού, χωρίς ωστόσο να υπάρχει η κατάλληλη μέριμνα από την Πολιτεία, ούτε επαρκής ενημέρωση των οικογενειών για την αποτελεσματικότερη προστασία τους.

 

διαίτερη αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο επικεφαλής του Τμήματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, κ Μ. Σφακιανάκης, σύμφωνα με τα οποία το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο της χώρας δυσχεραίνει την αντιμετώπιση και τιμωρία των σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων χρηστών στο Ιnternet.

 

Μιλώντας στην Επιτροπή Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο κ. Σφακιανάκης απηύθυνε έκκληση στους βουλευτές για τροποποίηση του νόμου 2225 του 1994 για την καταπολέμηση των σεξουαλικών παρενοχλήσεων ανηλίκων και τη διακίνηση παιδοφιλικού πορνογραφικού υλικού στο διαδίκτυο. Ο ισχύον νόμος, προβλέπει την άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων για κακουργήματα που σχετίζονται με ανθρωποκτονίες, κ.λπ., χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει ειδική πρόβλεψη για το Internet και τα κακουργήματα που σχετίζονται με τους ανήλικους χρήστες του. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης: «Είμαστε με τα χέρια ψηλά. Οι παιδόφιλοι χορεύουν καθημερινά στις πλάτες των παιδιών μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στα νομικά κωλύματα που υπάρχουν όσον αφορά στη δίωξη ατόμων που δυσφημούν από πρόθεση συμπολίτες τους μέσω Internet και στη λειτουργία των αμφιλεγόμενων Internet Cafe. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2006 η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος έχει καταφέρει να αποτρέψει 21 τέτοια περιστατικά.

 

Εντυπωσιακά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών αναφορικά με τη χρήση του Internet από εφήβους. Όπως προκύπτει από την έρευνα, των 1% των εφήβων παρουσιάζει εθισμό στο Internet, ενώ το 20% βρίσκεται στα όρια εξάρτησης. Παράλληλα, το 4% των εφήβων που συμμετείχαν στην έρευνα παραδέχθηκαν ότι έχουν υποστεί παρενόχληση «σερφάροντας» στο Internet. Η προστασία των ανηλίκων έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τη διεθνή κοινή γνώμη, υποχρεώνοντας δημοφιλείς online υπηρεσίες όπως το Facebook και το MySpace να λάβουν αυστηρότερα μέτρα για την προστασία τους, τα οποία ωστόσο εξακολουθούν να κρίνονται ως ανεπαρκή.

 

Safer Internet Day 2008: «Ραντεβού» στις 12 Φεβρουαρίου

Με έναν πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για την «Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου», στις 12 Φεβρουαρίου. Ο συμβολικός αυτός εορτασμός αποτελεί την κορύφωση των δράσεων όλων των Εθνικών Κόμβων Ασφαλούς Διαδικτύου, αναφορικά με τους τρόπους προστασίας των παιδιών και των νέων από παράνομο και επιβλαβές υλικό στο Internet.

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου διοργανώνεται από το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κόμβων Insafe και τελεί υπό την αιγίδα της επιτρόπου για την ΚτΠ, κ. Βιβιάν Ρέντινγκ.

 

Source.png Πηγή: imerisia.gr