Αμερικανός συνελήφθη με την κατηγορία της παραβίασης του ιδιωτικού απορρήτου χιλιάδων χρηστών μέσω των υπολογιστών τους, για διάστημα μεγαλύτερο από μία δεκαετία. Η παρακολούθηση γινόταν μέσω malware το οποίο δημιούργησε ο ίδιος.

Ο Philip Durachinsky φέρεται να υπέκλεπτε δεδομένα, αλλά και να κατέγραφε κρυφά ηχητικό και οπτικό υλικό. Οι αρχές τον κατηγορούν για παραβίαση των νόμων περί εξαπάτησης, κατάχρησης υπολογιστή και υποκλοπής ταυτότητας. Επιπλέον, επειδή ορισμένα από τα θύματά του ήταν ανήλικα, κατηγορείται και για την παραγωγή υλικού παιδικής πορνογραφίας. Συνολικά, αντιμετωπίζει 16 διαφορετικές κατηγορίες.

Επίσης, πιστεύεται ότι διείσδυσε σε δίκτυα σχολείων, εταιρειών, ενός αστυνομικού τμήματος και μιας υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας.

Το malware με το οποίο εισέβαλε στους υπολογιστές, κυρίως μοντέλα laptop και desktop της Apple, ονομάστηκε Fruitfly. Ταυτοποιήθηκε στις αρχές του 2017 και προβλημάτισε τους υπεύθυνους ασφάλειας, διότι δεν ήταν ξεκάθαρο πώς επηρέαζε τη λειτουργία των υπολογιστών.

Πιθανολογείται ότι πρωτοχρησιμοποιήθηκε το 2003. Πέρυσι η Apple δημιούργησε σχετικό patch για να αντιμετωπίσει τις ευπάθειες των συστημάτων της.
Η ταυτοποίηση του λογισμικού οδήγησε στην άμεση σύλληψη του φερόμενου ως δράστη.

BBC