Η Eutelsat Communications ανακοίνωσε σήμερα ότι ο δορυφόρος KA-SAT, ο πρώτος δορυφόρος υψηλής ταχύτητας (High Throughput Satellite) στην Ευρώπη, πέρασε σε φάση κανονικής λειτουργίας, γεγονός που σηματοδοτεί την επίσημη διάθεση της ευρυζωνικής υπηρεσίας Tooway νέας γενιάς. Το σύστημα Tooway, το οποίο παρουσιάστηκε σήμερα με μια σειρά ζωντανών επιδείξεων σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, τρέχει μέσω του δορυφόρου KA-SAT και αποτελεί μια οικονομική και άμεσα εφαρμόσιμη πρόταση για χρήστες που θέλουν να γευτούν τα πλεονεκτήματα της ευρυζωνικής επικοινωνίας ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους θέσης. Παραβρεθήκαμε στην παρουσίαση του συστήματος Tooway που έγινε σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας από την Skylogic, θυγατρική της Eutelsat η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του συστήματος Tooway.

 

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της εταιρείας, η υπηρεσία μπορεί να παρέχει υπηρεσίες συνεχούς πρόσβασης (always-on) και ταχύτητες που φτάνουν τα 10Mbps στη λήψη (downstream) και τα 4Mbps στην εκπομπή. Ο απαραίτητος εξοπλισμός αποτελείται από ένα μικρό δορυφορικό πιάτο (77 cm) και ένα μόντεμ, το οποίο συνδέεται σε PC ή Mac μέσω καλωδίου Ethernet ή ασύρματα μέσω Wi-Fi. Ο εξοπλισμός μπορεί να εγκατασταθεί είτε από τον χρήστη είτε από επαγγελματία και η δορυφορική κεραία κατευθύνεται στις ορθές μοίρες με τη βοήθεια ενός ειδικού βομβητή που περιέχεται στη συσκευασία. Το σύστημα Tooway μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για εφαρμογές Voice over IP και IPTV. Επίσης, με τη χρήση ενός διπλού LNB (Ku-Ka), είναι εφικτή η λήψη τηλεοπτικών καναλιών από γειτονικούς δορυφόρους.

 

Η υποδομή του KA-SAT περιλαμβάνει ένα δίκτυο οκτώ κύριων και των δύο εφεδρικών επίγειων τηλεπικοινωνιακών κέντρων (gateways), που βρίσκονται εγκατεστημένα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κέντρα βρίσκονται εγκατεστημένα στη Μαδρίτη, το Τορίνο, το Βερολίνο, το Ελσίνκι, τη Λάρνακα, το Ούντινε, το Σκαντσάνο, το Ραμπουιγέ και το Κορκ. Στην Ελλάδα, το κέντρο βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στη Νεμέα. Κάθε gateway είναι εξοπλισμένο με κεραία 9 μέτρων και συνδέεται μέσω οπτικής ίνας σε δύο κύριους κόμβους του Ίντερνετ στην Ευρώπη, στη Φρανκφούρτη και το Παρίσι.

 

Η Skylogic προσφέρει την υπηρεσία Tooway σε τέσσερα τυποποιημένα πακέτα χρήσης, με διαφορετικούς συνδυασμούς ταχύτητας και όγκου δεδομένων, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες χρηστών με διαφορετικό προφίλ, από τον περιστασιακό χρήστη του Ίντερνετ μέχρι τον επαγγελματία που εργάζεται συστηματικά από το σπίτι. Το κόστος, το οποίο καθορίζεται από τους κατά τόπους εμπορικούς αντιπροσώπους του Tooway που έχουν και την ευθύνη προώθησης της υπηρεσίας, ξεκινά από το 1 ευρώ την ημέρα. Στην Ελλάδα ανακοινώθηκε ότι εμπορικοί αντιπρόσωποι της υπηρεσίας Tooway θα είναι κατ’αρχήν η εταιρεία Εικόνα & Ήχος Τηλεπικοινωνίες Α.Ε. ενώ σήμερα υπογράφηκε σύμβαση συνεργασίας και με τη Forthnet.

 

Τέσσερα πακέτα χρήσης

 

201105312056.png

 

Εκτός από το γρήγορο Ίντερνετ, διαθέσιμες είναι και οι υπηρεσίες VoIP και η δορυφορική τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας, ανάλογα με τα πακέτα συνδρομής που προτείνει ο κάθε πάροχος της υπηρεσίας. Με την προσθήκη ενός LNB για τη ζώνη Ku, το Tooway μπορεί να κατεβάζει ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα και κανάλια υψηλής ανάλυσης από τους δορυφόρους HOT BIRD της Eutelsat που βρίσκονται περί τις 13° Ανατολικά, αλλά και από δορυφόρους άλλων τροχιακών θέσεων.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Link.png Site: Tooway

Link.png Site: Εικόνα & Ήχος Τηλεπικοινωνίες

Link.png Site: Forthnet