To λογισμικό που είναι διαθέσιμο ως επέκταση-plugin για τον Chrome browser στο desktop και σε φορητές συσκευές, είχε κερδίσει την εκτίμηση του Ειδικού Τύπου αλλά και των χρηστών για την ευκολία χρήσης της αλλά και επειδή πρόσφερε την υπηρεσία δωρεάν.
Από ότι φαίνεται ωστόσο η εταιρεία πίσω από την Hola! πουλούσε τους “πόρους ηρεμίας” των χρηστών της (το bandwidth!) μέσω μίας ξεχωριστής εταιρείας, με την ονομασία Luminati, που επέτρεπε σε οποιονδήποτε να αγοράσει κίνηση και να την ανακατευθύνει σε κάποια ιστοσελίδα-στόχο ως επίθεση άρνησης υπηρεσιών (Denial-of-Service).
Ουσιαστικά λοιπόν, οι χρήστες της Hola είχαν μετατραπεί χωρίς να το γνωρίζουν σε μισθοφόροι ενός botnet-for-hire.
Το θέμα ήρθε στο φως της δημοσιότητας όταν ο moderator του αμφιλεγόμενου forum 8chan, ανέφερε πως η ιστοσελίδα είχε αποτελέσει στόχο πολλαπλών επιθέσεων DoS από το δίκτυο της Hola. “[Στη Hola] πρόσφατα… αντιλήφθηκαν ότι βασικά είχαν στα χέρια τους ένα botnet από 9 εκατομμύρια διευθύνσεις IP, και ξεκίνησαν να πουλούν την πρόσβαση στο συγκεκριμένο botnet” αναφέρει μία σημείωση στην ιστοσελίδα.
Η Hola! είναι σε θέση να συμπεριφέρεται ως botnet για τον ίδιο λόγο που η υπηρεσία της είναι δωρεάν: δεν παρέχει το δικό της bandwidth ή διακομιστές, αλλά απλώς ανακατευθύνει αυτό των χρηστών της.
Τα περισσότερα VPNs έχουν τους δικούς τους διακομιστές εξαπλωμένους σε όλο των κόσμο, διοχετεύοντας την σύνδεση στο Internet των χρηστών μέσω αυτών, ώστε να μοιάζει ότι προέρχεται από κάποια άλλη χώρα. Αυτό επιτρέπει σε ένα χρήστη για παράδειγμα που βρίσκεται στην Γαλλία, να παρακολουθεί videos από τις ΗΠΑ.
Η Hola ωστόσο λειτουργεί έως ένα peer-to-peer VPN (Virtual Private Network) και βγάζει χρήματα με τον να πουλάει το “idle bandwidth” των χρηστών της μέσω της εταιρείας Luminati. Οι χρήστες που δεν επιθυμούν να προσφέρουν το bandwidth τους, θα πρέπει να πληρώσουν $5 τον μήνα, λέει το FAQ στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.
Ο ιδρυτής της Hola, Ofer Vilenski είπε ότι στο site είναι ξεκάθαρο πως λειτουργεί το συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο, αλλά από ότι φαίνεται οι χρήστες της Hola δεν γνώριζαν ότι η εταιρεία πουλούσε το bandwidth τους.
Η ιστοσελίδα TorrentFreak πάντως ισχυρίζεται ότι μόλις πρόσφατα η εταιρεία πρόσθεσε λεπτομέρειες εξηγώντας τον ρόλο της υπηρεσίας Luminati.
Ορισμένοι χρήστες ανησυχούν, ότι όχι μόνο κάποιος χρησιμοποιούσε το bandwidth τους χωρίς να το ξέρουν, άλλα και ότι ενδεχομένως κάποιος να χρησιμοποιούσε την σύνδεση τους για παράνομους σκοπούς, αποκτώντας πρόσβαση όχι μόνο σε περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα αλλά ενδεχομένως και σε περιεχόμενο παιδικής πορνογραφίας κ.α.
Site: The Verge
ΣΧΟΛΙΑ (33)
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι πανεύκολο!
Δημιουργία νέου λογαριασμούΣύνδεση
Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώραΔημοσίευση ως Επισκέπτης
· Αποσύνδεση