Τη θέσπιση αυστηρών όρων για τη λειτουργία των πλατφόρμων πραγματοποίησης συναλλαγών σε bitcoin και τα υπόλοιπα κρυπτονομίσματα, αποφάσισε η Ε.Ε. την περασμένη Παρασκευή.

Παράλληλα, η Ιταλία προτείνει η θέσπιση ενός ρυθμιστικού πλαισίου να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο των υπουργών Οικονομίας των G20 – μία πρόταση που έχει ήδη βρει την υποστήριξη της Γερμανίας.

 

Κοινός παρονομαστής των παραπάνω εξελίξεων είναι οι ανησυχίες για την χρήση των κρυπτονομισμάτων για το “ξέπλυμα” βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση παράνομων δραστηριοτήτων και τρομοκρατικών οργανώσεων. Ενδεικτικό είναι πως η ευρωπαϊκή απόφαση της περασμένης Παρασκευής εντάσσεται στην τροποποίηση της κοινοτικής Οδηγίας του 2015, για την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

 

Όσον αφορά το bitcoin και τα κρυπτονομίσματα, η απόφαση προβλέπει πως με τη νέα κοινοτική Οδηγία θα δοθεί τέλος στις ανώνυμες συναλλαγές στις online πλατφόρμες, όπως επίσης και η χρήση προπληρωμένων τραπεζικών καρτών. Δύο μέσα που, σύμφωνα με αναλυτές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων.

 

Έτσι, τόσο οι πλατφόρμες όσο και τα σάιτ αποθήκευσης bitcoin (παροχής “πορτοφολιών” bitcoin) θα πρέπει να ταυτοποιούν τους χρήστες τους. Μάλιστα, αυτή η νομική υποχρέωση θα ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία των κρατών-μελών, κάτι που θα πρέπει να γίνει μέσα στους επόμενους 18 μήνες.

 

Την προοπτική θέσπισης ενός ανάλογου ρυθμιστικού πλαισίου και εκτός Ευρώπης θέλει να θέσει σε συζήτηση η Γαλλία και σε επίπεδο G20, προτείνοντας το θέμα να τεθεί επί τάπητος στην επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομίας με τους επικεφαλής των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών. Η πρωτοβουλία ανήκει στον Γάλλο υπουργό Οικονομικών Bruno Le Maire, ο οποίος την αποκάλυψε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι LCI.

 

“Δεν μου αρέσει [σ.σ. το bitcoin]. Μπορεί να κρύψει δραστηριότητες, όπως διακίνηση ναρκωτικών και τρομοκρατία. Υπάρχει ένα εμφανές κερδοσκοπικό ρίσκο, πρέπει να το εξετάσουμε, να το μελετήσουμε”, σημείωσε στη συνέντευξη.

 

Τη γαλλική πρόταση υποδέχθηκε θετικά η Γερμανία, με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να αναφέρει πως η συνάντηση αποτελεί καλή ευκαιρία για τη συζήτησή της, με δεδομένο πως έχει νόημα να συζητηθεί το κερδοσκοπικό ρίσκο που θέτουν τα κρυπτονομίσματα, όπως και η επίδρασή τους στα διεθνή χρηματοπιστωτικά συστήματα. Θετικά διακείμενη φαίνεται πως είναι και η Ιταλία, με βάση δηλώσεις αξιωματούχου της χώρας στο Bloomberg, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

 

Link.png Site: Reuters
Link.png Site: Bloomberg