Η Elizabeth Holmes καταδικάστηκε σε 135 μήνες φυλάκισης, δηλαδή λίγο περισσότερο από 11 χρόνια. 

Η Holmes θα πρέπει να παρουσιαστεί στη φυλακή στις 27 Απριλίου 2023 και με το τέλος της φυλάκισής της θα έχει επιπλέον τρία χρόνια εποπτευόμενης αποφυλάκισης, σύμφωνα με τον Alexis Keenan του Yahoo Finance.

Ο δικαστής Edward Davila, ο οποίος επέβλεψε την υπόθεση, δήλωσε ότι οι κατηγορίες για τις οποίες κρίθηκε ένοχη την καθιστούν υπεύθυνη για την εξαπάτηση 10 θυμάτων και την υπεξαίρεση 121 εκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με την Wall Street Journal, ο Davila δήλωσε ότι η άρνηση της Holmes να αναλάβει την ευθύνη για την απάτη μέτρησε εις βάρος της στην απόφασή του για την καταδίκη της.

Οι ένορκοι έκριναν τη Holmes ένοχη για τρεις κατηγορίες σχετικές με απάτη και μία κατηγορία για συνωμοσία, νωρίτερα φέτος. Τις εβδομάδες που προηγήθηκαν της καταδίκης της πρώην διευθύνουσας συμβούλου της Theranos, οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον δικαστή να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης 15 ετών και να καταβάλει στα θύματα περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια. Την ημέρα της δίκης, η κυβέρνηση υποστήριξε ότι οι ενέργειες της Holmes έθεσαν τους ασθενείς σε κίνδυνο, σύμφωνα με την WSJ.

Επιπλέον, οι δικηγόροι της Holmes κατέθεσαν ένα έγγραφο 82 σελίδων με το επιχείρημα γιατί θα έπρεπε να της επιβληθεί πολύ ελαφρύτερη ποινή - το πολύ 18 μήνες κατ' οίκον περιορισμός και κοινωφελής εργασία - και προσκόμισαν πολύ περισσότερες από 100 επιστολές που γράφτηκαν προς υποστήριξή της.

Η Holmes ηγήθηκε μιας εταιρείας που υποσχέθηκε να φέρει επανάσταση στον ιατρικό κλάδο, εκτελώντας περισσότερες από 240 εξετάσεις με μία μόνο σταγόνα αίματος, ενώ οι παραδοσιακές εξετάσεις απαιτούσαν πολύ μεγαλύτερα δείγματα.

Αποδείχθηκε όμως ότι η τεχνολογία της εταιρείας δεν λειτουργούσε και έδινε στους ασθενείς ανακριβή αποτελέσματα. Η Holmes κρίθηκε αθώα σε δύο κατηγορίες για εξαπάτηση ασθενών και μία κατηγορία για συνωμοσία με σκοπό την εξαπάτηση ασθενών. Το αποτέλεσμα της δίκης εξαρτήθηκε κυρίως από το αν η Holmes γνώριζε ότι έδινε ψευδείς πληροφορίες σε επενδυτές και ασθενείς. Ανακοινώνοντας την απόφασή του, ο Davila επικαλέστηκε αλληλογραφία μεταξύ της Holmes και του Sunny Balwani, πρώην διευθύνοντος συμβούλου και προέδρου της Theranos, ως απόδειξη ότι η Holmes συνωμότησε για να εξαπατήσει τους επενδυτές, σύμφωνα με τον Scott Budman του NBC News.

Ο Balwani κρίθηκε επίσης ένοχος σε ξεχωριστή δίκη για 10 κατηγορίες που αφορούσαν ηλεκτρονική απάτη και δύο κατηγορίες για συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη ηλεκτρονικής απάτης. Σε αντίθεση με την Holmes, ο Balwani κρίθηκε ότι παραπλάνησε τόσο τους επενδυτές όσο και τους ασθενείς. Η καταδίκη του έχει οριστεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

  • Like 4
  • Thanks 2
  • Sad 1