Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ πραγματοποιεί έρευνα για τυχόν τέλεση παράνομων πράξεων σε συναλλαγές εικονικών νομισμάτων. Πιο συγκεκριμένα, ερευνώνται traders για χειραγώγηση της τιμής του Bitcoin και άλλων ψηφιακών νομισμάτων.

Η έρευνα επικεντρώνεται σε έκνομες πρακτικές οι οποίες ενδεχομένως να επηρεάζουν τις τιμές -όπως η πραγματοποίηση παραπλανητικών συναλλαγών ή ψευδών μαζικών εντολών ώστε να παραπλανήσουν τους άλλους traders και να τους οδηγήσουν σε αγορές ή πωλήσεις- σύμφωνα με πρόσωπο το οποίο βρίσκεται κοντά στην έρευνα. Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς εργάζονται από κοινού με την αρμόδια αρχή για την προθεσμιακή αγορά, Commodity Futures Trading Commission.

Οι αρχές ανησυχούν ότι η αγορά των εικονικών νομισμάτων είναι εύκολο να χειραγωγηθεί για πολλαπλούς λόγους: όλες οι συναλλαγές στην αγορά αυτή έχουν προσελκύσει κερδοσκόπους, οι έντονες διακυμάνσεις καθιστούν πιο εύκολη τη χειραγώγηση των αποτιμήσεων, ενώ επιβαρυντικό ρόλο παίζει επίσης η έλλειψη ρυθμιστικών κανόνων όπως αυτοί που ισχύουν από την αγορά μετοχών και άλλων χρηματοπιστωτικών προϊόντων. Οι παράνομες πρακτικές οι οποίες βρέθηκαν στο στόχαστρο του υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνουν τις παραπλανητικές συναλλαγές (spoofing) και τις ψευδείς εντολές (wash trading) – πρακτικές που είχαν απασχολήσει επί μακρόν τις αρχές των προθεσμιακών (futures) και των χρηματοπιστωτικών προϊόντων.

Στο spoofing, ένας trader υποβάλλει μαζικά εντολές για αγορά ή για πώληση, τις οποίες ακυρώνει όταν οι τιμές ανταποκριθούν με τον επιθυμητό γι’ αυτόν τρόπο. Ενώ στις συναλλαγές «wash» ένας trader συναλλάσσεται με τον εαυτό του προκειμένου να δώσει λανθασμένη εντύπωση για τη ζήτηση, χειραγωγώντας έτσι τη συμπεριφορά των υπολοίπων.

Βloomberg