Η πρώτη έκθεση τεχνολογίας για το 2019 δεν είναι άλλη από τη CES, η οποία διεξάγεται στο Λας Βέγκας και για όσους δε γνωρίζουν, είναι η μεγαλύτερη στο χώρο.

Και φέτος το Insomnia θα καλύψει από κοντά τις σημαντικότερες ανακοινώσεις από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές με ελάχιστες απουσίες. Η πιο ενδεικτική είναι πάντα αυτή της Apple, με την αμερικανική εταιρεία όμως να θέλει να κάνει αισθητή την παρουσία της φέτος μέσω μιας μεγάλης διαφήμισης σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, κάτι που δε θυμόμαστε να έχει ξαναγίνει τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια. Με την τεχνολογία να παίζει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο στην καθημερινότητά μας, η CES αποτελεί τον κατάλληλο χώρο για πλήθος ανακοινώσεων από σχεδόν όλες τις προϊοντικές κατηγορίες. Ενδεικτικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια, το χώρο της έκθεσης έχουν χρησιμοποιήσει αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες προκειμένου να προχωρήσουν σε ανακοινώσεις γύρω από το αυτοκίνητο του μέλλοντος, το οποίο δε θα έχει καμία σχέση με ότι γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
 
Λίγα λόγια για το τι περιμένουμε ανά κατηγορία.
 
Τηλεοράσεις
 
Παραδοσιακά τη CES επιλέγουν οι κορυφαίες δυνάμεις του χώρου προκειμένου να παρουσιάσουν τα νέα του μοντέλα τα οποία κυκλοφορούν στην αγορά συνήθως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Φέτος όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος θα διεξαχθεί στο επίπεδο της ανάλυσης, με τις Samsung και LG να παρουσιάζουν εμπορικά μοντέλα τηλεοράσεων με ανάλυση 8K.

Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί νέο αφού η Samsung έκανε την αρχή τον περασμένο Σεπτέμβριο σε μια κίνηση έκπληξη με τη σειρά QLED 8K ενώ η LG θα στηριχτεί κλασσικά στην OLED τεχνολογία, η οποία της δίνει τη δυνατότητα ακόμα και για μοντέλο που η οθόνη θα ξεδιπλώνει. Σε ότι αφορά την 8K ανάλυση, πλέον με την υποστήριξη του hdmi 2.1, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την παραγωγή σχετικού περιεχομένου, που για την ώρα είναι εξαιρετικά σπάνιο. 
  
Δε θα λείψουν και νέες ανακοινώσεις από Sony, Panasonic και λοιπές δυνάμεις του χώρου, με την καθεμία να φέρει στο παιχνίδι τους δικούς της άσσους.

1891041334_LGSL9YGSoundbar003.jpg.53e80d5871ef65ea7dccfe71596e6ed1.jpg

5G
 
Καμία εντύπωση δεν προκαλεί το γεγονός ότι από τη φετινή χρονιά θα ακούμε ολοένα και πιο συχνά τα σχέδια των εταιρειών γύρω από το 5G, αν και τα δίκτυα των τηλεπικοινωνιακών παρόχων στη συντριπτική τους πλειοψηφία παγκοσμίως, βρίσκονται σε νηπιακό στάδιο.

Αυτό δε σημαίνει πάντως ότι θα πρέπει να περιμένουμε τα αποκαλυπτήρια συσκευών όπως routers και smartphones που θα προσφέρουν μια πρώτη υποστήριξη 5G δικτύων αν και οι σημαντικότερες εξελίξεις γύρω από το χώρο αναμένονται στα τέλη του επόμενα μήνα, στη Βαρκελώνη και την έκθεση MWC.

vg7obs2wl9cthjr34dyl.jpg.b1c126e09bd3ebfa7044775146c4cf6d.jpg

 Smartphones

Η CES δε φημίζεται για τις σημαντικές ανακοινώσεις νέων smartphone, με τις περισσότερες εταιρείες του χώρου να επιλέγουν είτε άλλες εκθέσεις (MWC, IFA) είτε ξεχωριστές παρουσιάσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το ίδιο φαίνεται θα ισχύσει και φέτος, με ελάχιστα νέα μοντέλα που θα ανήκουν κυρίως στη μικρομεσαία κατηγορία. Όλα δείχνουν πάντως ότι θα πάρουμε μια πρώτη γεύση από το next big thing στην κατηγορία, τα smartphones με αναδιπλούμενη οθόνη αν και όχι από επώνυμο κατασκευαστή.

PC

NVIDIA, Dell, AMD, Samsung και πολλές άλλες εταιρείες, ετοιμάζονται για αρκετά σημαντικές ανακοινώσεις γύρω από το χώρο των προσωπικών υπολογιστών, αρχίζοντας δυναμικά τη χρονιά. Η αναγεννημένη AMD, γνωρίζουμε ήδη ότι θα χρησιμοποιήσει την έκθεση για τα αποκαλυπτήρια των νέων της CPU (Ryzen 2) και GPU, στα 7 νανόμετρα. Από το στρατόπεδο της NVIDIA περιμένουμε νέες εκδόσεις της GeForce RTX 2060 αλλά και πιθανόν, μια νέα επανάσταση στο χώρο των mobile γραφικών για laptops, όπου και η Nvidia ίσως έχει την καλύτερη πρόταση.

nvidia-geforce-gtx-max-q-laptops-ogimage-740x387.jpg.ef550107468a4a6c804918e21eaf8aeb.jpg

Smart

Ο πόλεμος των ψηφιακών βοηθών, Google Assistant, Alexa και Siri μαίνεται δριμύτερος, και σε συνδυασμό με τα έξυπνα gadgets που τα υποστηρίζουν, συναντούν ολοένα και μεγαλύτερη επιτυχία, παίρνοντας τη θέση τους σε κάθε σπίτι συνήθως υπό τη μορφή ενός έξυπνου ηχείου. Πέρσι η Alexa της Amazon κυριάρχησε και κάτι τέτοιο φαίνεται θα ισχύσει και φέτος.


Gadgets 

Θα δούμε ακόμα όχι τόσο δημοφιλή gadget από όχι τόσο δημοφιλείς κατασκευαστές, πολλά από τα οποία όμως θα καταφέρουν να κερδίσουν τα φώτα της δημοσιότητάς εξαιτίας της μοναδικότητας τους. Βέβαια πολλές φορές πολλές παρόμοιες προσπάθειες είτε προκαλούν γέλιο είτε είναι σε πρώιμα στάδιο με αμφίβολη την τελική τους κυκλοφορία, ένα φαινόμενο που συναντάμε αρκετά συχνά. 

Φυσικά όλα τα παραπάνω δίνουν μόνο μια μικρή εικόνα για το τι θα πρέπει να περιμένουμε από τη φετινή CES, με όρους όπως Τεχνητή νοημοσύνη, Εικονική και Επαυξημένη πραγματικότητα, IoT, Smart Home και Αυτόνομη οδήγηση, να αναμένεται να ακουστούν αρκετά. 

NBrXBzo9Vitz7dZO.jpg.0f590b1daba2c498490d29fbc1b4d0db.jpg

Μείνετε συντονισμένοι...

  • Like 7