Βασικό δικαίωμα θεωρεί ο Τιμ Μπέρνερς-Λι την πρόσβαση στο διαδίκτυο

Υπερβολικά μεγάλο χαρακτηρίζει ο σερ Τιμ Μπέρνερς-Λι τον αριθμό των νέων ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, εκτιμώντας πως το ήδη υφιστάμενο ψηφιακό χάσμα διευρύνθηκε στη διάρκεια της πανδημίας.

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε επενδύσεις που θα εξασφαλίσουν ευρυζωνική σύνδεση για όλους μέχρι το 2030.

"Δεν έχουμε το περιθώριο να μην το κάνουμε", ανέφερε στην ετήσια επιστολή του, με την ευκαιρία της επετείου δημιουργίας του παγκόσμιου ιστού.

Ο Μπέρνερς-Λι συνέλαβε τον παγκόσμιο ιστό την περίοδο κατά την οποία εργαζόταν στο εργαστήριο έρευνας σωματιδίων του Cern.

Ο εφευρέτης του διαδικτύου εκτιμά πως, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το διαδίκτυο "αποδείχτηκε σωτήριο, επιτρέποντάς μας να προσαρμοστούμε και να προχωρήσουμε". Όμως, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ένας στους τρεις νέους δεν διαθέτει καν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ πολλοί περισσότεροι στερούνται της αναγκαίας ποιότητας σύνδεσης που θα τους επέτρεπε να εργάζονται ή να μαθαίνουν από το σπίτι.

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο BBC, ανέφερε πως, καθώς αυξάνονται οι δυνατότητες του διαδικτύοου, το ψηφιακό χάσμα μεταξύ εχόντων και μη διευρύνεται ακόμη περισσότερο. 

"Αυτή ήταν ανέκαθεν η πραγματικότητα", δηλώνει. "Πλέον, με την τηλεργασία και την τηλεκπαίδευση, αυτό έχει καταστεί ακόμη πιο σαφές".

Θεωρεί πως η διαπίστωση αυτή ισχύει τόσο για τις αναπτυγμένες, όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες.

"Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει το περιθώριο να εφησυχάσει. Είναι συγκλονιστικός ο αριθμός των παιδιών στη χώρα που δεν διαθέτουν ουσιαστική πρόσβαση στο διαδίκτυο".

Ο Μπέρνερς-Λι ζητά να επιταχυνθούν οι προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε να φτάσουν οι οπτικές ίνες αλλά και βελτιωμένες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας στις αγροτικές περιοχές.

"Αυτό θα έπρεπε να αποτελεί πολύ μεγαλύτερη προτεραιότητα, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και την κυβέρνηση", δηλώνει, αναφερόμενος στην πατρίδα του.

Την περασμένη Πέμπτη, ο Βρετανός Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Όλιβερ Ντάουντεν, δήλωσε πως η κυβέρνηση εργαζόταν "ακούραστα", σε συνεργασία με τους παρόχους, προκειμένου να διευρυνθεί η πρόσβαση σε ταχύτατες ευρυζωνικές συνδέσεις, διευκρινίζοντας πως προτεραιότητα αποτελούν οι πλέον δυσπρόσιτες περιοχές, με το σχέδιο δράσης να τίθεται σε εφαρμογή μέσα σε περίπου ένα μήνα.

Στην επιστολή του, την οποία συνυπογράφει με τη συνιδρίτρια του Web Foundation, Ρόζμαρι Λιθ, ο Μπέρνερς-Λι ζητά να ενισχυθούν οι προσπάθειες ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στο διαδίκτυο οι νέοι. Κάνει λόγο για ένα ποσό της τάξης των 428 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο η πρωτοβουλία Alliance for Affordable Internet (Συμμαχία για Οικονομικό Διαδίκτυο) εκτιμά ότι πρέπει να επενδυθεί από τις κυβερνήσεις και τον ιδιωτικό τομέα, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός μέχρι το 2030.

Το ποσό είναι προφανώς μεγάλο, όμως στην επιστολή αναφέρεται χαρακτηριστικά πως μια τέτοια επένδυση θα απέδιδε τεράστια οικονομικά οφέλη για τον αναπτυσσόμενο κόσμο, καταλήγοντας πως "δεν έχουμε το περιθώριο να μην το κάνουμε".

 

  • Like 9
  • Thanks 1