Είναι εξαιρετικά σπάνιο να βλέπουμε τεχνολογικούς γίγαντες να συνεργάζονται πάνω σε ένα κοινό project, πόσο μάλλον όταν σ' αυτό συμμετέχουν η Microsoft, η Google, το Facebook και το Twitter. 

Όλες αυτές οι εταιρείες συνεργάζονται πάνω σε μια νέα πρωτοβουλία η οποία φέρει την ονομασία Data Transfer Project ή εν συντομία DTP. Σκοπός του DTP είναι να κάνει παιχνιδάκι τη μεταφορά δεδομένων του χρήστη μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών. Για να γίνει κάτι τέτοιο πραγματικότητα το DTP θα χρησιμοποιεί api που υπάρχουν ήδη καθώς και μηχανισμούς πιστοποίησης λογαριασμών προκειμένου να δημιουργήσει ένα σύστημα όπου οι χρήστες θα μπορούν απλά να μεταφέρουν δεδομένα από τη μία πλατφόρμα στην άλλη χωρίς να χρειάζεται να κάνουνε μόνοι τους πολλές ενέργειες.

dashboard-flow.png.61eb8817f8efcef4030694babb2e5fed.png

Για παράδειγμα, αν θέλετε μεταφέρετε τις φωτογραφίες σας απ το Microsoft OneDrive στο Google Photos,  δε θα χρειάζεται να ξοδέψετε ατελείωτες ώρες για να κατεβάσετε τις εικόνες από το OneDrive και μετά να τις ανεβάσετε στο Google Photos. Η χρήση της τεχνολογίας DTP θα αποτελεί εγγύηση για μεταφορά των αρχείων πολύ γρήγορα και απροβλημάτιστα ειδικά στις περιπτώσεις που ο χρήστης επιθυμεί να καταργήσει τη χρήση μιας υπηρεσίας και να ξεκινήσει μια άλλη είτε για οικονομικούς λόγους είτε για τις δυνατότητες που παρέχει η νέα.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του DTP, οι χρήστες θα πρέπει να έχουν έλεγχο των δεδομένων τους στο web κάτι που φυσικά περιλαμβάνει τη δυνατότητα μεταφοράς των δεδομένων τους. Για την ώρα ένα αντίγραφο των δεδομένων κάθε χρήστη παρέχεται από τις περισσότερες υπηρεσίες όμως αυτό αποτελεί τη μισή «δουλειά» για μια μεταφορά δεδομένων σε άλλη υπηρεσία. 

1506339614_dtp(2).png.8fa7a0c335ded19c3bd2c50d07fa054d.png

Οι εταιρείες που συμμετέχουν στο open source project αναφέρουν όλα τα τεχνικά κομμάτια του project στην επίσημη ιστοσελίδα αλλά και στο github. Ακόμα το DTP θα θα βελτιώσει σημαντικά τα πράγματα και για τους προγραμματιστές που βρίσκονται πίσω από τις κορυφαίες πλατφόρμες. ένα παράδειγμα μπορεί να είναι η μελλοντική δυνατότητα μεταφοράς των βιομετρικών στοιχείων ή του ιστορικού τοποθεσίας από μία υπηρεσία όπως τα Google Maps στο Foursquare η ακόμα τη μεταφορά μουσικής από το Apple music στο Spotify χωρίς o χρήστης να προχωρήσει σε πολλαπλές και διάφορες εργασίες. Στο τελευταίο βέβαια σενάριο περιλαμβάνεται η Apple η οποία δεν συμμετέχει για την ώρα στo όλο project.

Thurrott

  • Like 1