Το νομοσχέδιο υπογράφηκε από τον κυβερνή της πολιτείας, Ρον Ντεσάντις και ως νόμος της πολιτείας, πλέον, τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2025

Το νομοσχέδιο με την ονομασία HB 3 παραχωρεί μεγαλύτερο έλεγχο στους γονείς των εφήβων κάτω των 16 ετών σε σχέση με την πρόσβαση των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιβάλλοντας σε πολλές ιστοσελίδες να ενσωματώσουν διαδικασία επιβεβαίωσης της ηλικίας του χρήστη.

Με το ίδιο νομοσχέδιο, οι πλατφόρμες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης υποχρεούνται να εμποδίζουν παιδιά κάτω των 14 ετών να δημιουργούν λογαριασμούς και, εφόσον διαθέτουν ήδη, οφείλουν να τους διαγράψουν. Παράλληλα, απαιτείται η συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα των εφήβων ηλικίας 14 και 15 ετών προκειμένου να δημιουργηθούν ή διατηρηθούν λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αντίστοιχα οι πλατφόρμες υποχρεούνται να διαγράψουν τους λογαριασμούς και τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών αυτής της ηλικιακής ομάδας κατόπιν αιτήματος του εφήβου ή το γονέα. Οι εταιρίες που δεν προχωρούν στην άμεση διαγραφή λογαριασμών που ανήκουν σε άτομα αυτών των ηλικιών ενδέχεται να βρεθούν με αγωγές που θα κατατεθούν εξ ονόματος των παιδιών αυτών και κινδυνεύουν με αποζημιώσεις ύψους 10.000 δολαρίων ανά περίπτωση. Η "συνειδητή ή αμελής" παραβίαση αυτού του πλαισίου θα μπορούσε να θεωρηθεί άδικη ή ανέντιμη εμπορική τακτική, φέρνοντας τις υπόλογες εταιρίες αντιμέτωπες με πρόστιμα ύψους 50.000 δολαρίων ανά περίπτωση.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης την υποχρέωση εκ μέρους πολλών εμπορικών εφαρμογών και ιστοσελίδων να επιβεβαιώνουν την ηλικία των χρηστών τους, γεγονός που δημιουργεί σειρά από ανησυχίες σε επίπεδο ιδιωτικότητας. Πάντως, υπάρχει και η δυνατότητα "ανώνυμης επιβεβαίωσης ηλικίας", το οποίο ορίζεται ως επιβεβαίωση από τρίτο μέρος το οποίο δεν δικαιούται να διατηρήσει τις πληροφορίες που χρησιμοποιήθηκαν μετά το πέρας της διαδικασίας. Η υποχρέωση αυτή ενεργοποιείται σε περίπτωση που μια εμπορική ιστοσελίδα περιέχει "σημαντικό ποσοστό υλικού ακατάλληλου για ανηλίκους", με το "σημαντικό" να ορίζεται ως πάνω από το ένα τρίτο του περιεχομένου της ιστοσελίδας, περιγραφή που προφανώς εστιάζει ιδιαίτερα στις ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού. Αυτές οι ιστοσελίδες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι οι χρήστες είναι άνω των 18 ετών. Και εδώ, η μη συμμόρφωση με το νέο πλαίσιο τιμωρείται με 50.000 δολάρια ανά περίπτωση.

Ήδη έχουν εκφραστεί αντιδράσεις για τη νέα νομοθεσία, με τη NetChoice -μια ένωση που εκπροσωπεί μεγάλες πλατφόρμες και βρίσκεται ήδη σε δικαστική διαμάχη με την πολιτεία εξαιτίας άλλου νόμου- να δηλώνει πριν την υπογραφή του νομοσχεδίου ότι το HB 3 "στην ουσία επιβάλει μια 'διαδικτυακή ταυτότητα' σε κάθε κάτοικο της Φλόριντα που θέλει να χρησιμοποιήσει μια διαδικτυακή υπηρεσία, ανεξαρτήτως ηλικίας".

Η νομοθετική πρωτοβουλία στη Φλόριντα απηχεί αντίστοιχες κινήσεις άλλων αμερικανικών πολιτειών που επιχειρούν να περιορίσουν την πρόσβαση των εφήβων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή απαιτούν γονική συναίνεση για τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών. Πέρυσι, λόγου χάρη, ο κυβερνήτης της Γιούτα υπέγραψε δύο νομοσχέδια που προβλέπουν την εξασφάλιση γονικής συναίνεσης για τους κάτω των 18 προκειμένου να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και παράλληλα εξασφαλίζει στους γονείς πρόσβαση στις διαδικτυακές αναρτήσεις των παιδιών τους. Λίγο αργότερα, η κυβερνήτης του Άρκανσο υπέγραψε αντίστοιχο νομοσχέδιο που προβλέπει τη γονική συναίνεση προκειμένου οι ανήλικοι κάτοικοι της πολιτείας να δημιουργούν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Αντίστοιχες νομοθετικές πρωτοβουλίες λαμβάνονται και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, τα τελευταία χρόνια. Ο Νόμος περί Διαδικτυακής Ασφάλειας των Παιδιών πρόσφατα εξασφάλισε ικανή στήριξη ώστε να εγκριθεί από την αμερικανική Γερουσία, μόλις τεθεί σε ψηφοφορία. Προς διαβούλευση στη Γερουσία έχει τεθεί και ένα δεύτερο νομοσχέδιο, ο Νόμος περί Προστασίας των Παιδιών στα ΜΚΔ, ο οποίος, εφόσον υπερψηφιστεί, θα προβλέπει τη γονική συναίνεση προκειμένου να χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης άτομα κάτω των 18 ετών. 

  • Like 7
  • Confused 1
  • Haha 1