H Wikipedia και το API της θα παραμείνουν δωρεάν

Το Ίδρυμα Wikimedia ετοιμάζεται να παρουσιάσει μια νέα υπηρεσία επί πληρωμή για εταιρίες που αξιοποιούν τα δεδομένα της Wikipedia. Το ίδρυμα γνωστοποίησε τις προθέσεις του την Τρίτη, μέσω ενός άρθρου στο Wired, με την κυκλοφορία να προγραμματίζεται στην πορεία του 2021. Το Wikimedia Enterprise, όπως ονομάζεται, δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι υπηρεσίες της Wikipedia. Απλά, θα προσφέρει νέες επιλογές στις εταιρίες που αξιοποιούν το περιεχόμενό της, κατηγορία στην οποία περιλαμβάνονται τεχνολογικοί κολοσσοί όπως η Google και το Facebook.

Το Ίδρυμα Wikimedia βρίσκεται ακόμη στη διαδικασία οριστικοποίησης του πλαισίου λειτουργίας του Wikimedia Enterprise. Σε γενικές γραμμές, πάντως, θα πρόκειται για μια premium έκδοση του API της Wikipedia, δηλαδή του εργαλείου που επιτρέπει στον καθένα να αντιγράφει και να φιλοξενεί σε δικούς του διακομιστές άρθρα της Wikipedia. Οι πελάτες του Enterprise θα μπορούσαν να έχουν ταχύτερη παράδοση των δεδομένων ή μορφοποίησή τους κατά τρόπο που να καλύπτει τις ανάγκες τους, για παράδειγμα, ή να έχουν νέες επιλογές σχετικά με την κατηγοριοποίηση και δημοσίευσή τους. Όπως εξηγεί στο Wired ο Λέιν Μπέκερ, ανώτερο στέλεχος του Ιδρύματος Wikimedia, υπάρχουν ήδη περιπτώσεις όπου κάποιες εταιρίες καταβάλουν ένα τίμημα προκειμένου να έχουν μια καθαρότερη εκδοχή των δεδομένων της Wikipedia, οπότε το Enterprise θα αναλαμβάνει αυτή τη διαδικασία απευθείας στην πηγή. Ή, εφόσον το επιθυμούν, οι εταιρίες μπορούν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το υπάρχον API, δωρεάν.

Πολλές σημαντικές διαδικτυακές υπηρεσίες βασίζονται εν μέρει στη Wikipedia. Τα "πλαίσια πληροφοριών" της Google, που εμφανίζονται παράλληλα με τα αποτελέσματα αναζητήσεων, περιλαμβάνουν πληροφορίες προερχόμενες από τη δωρεάν εγκυκλοπαίδεια, ενώ το ίδιο ισχύει στις περιπτώσεις φωνητικών βοηθών, όπως η Alexa της Amazon και η Siri της Apple. Επιπλέον, στην προσπάθεια των διαδικτυακών πλατφορμών να καταπολεμήσουν την παραπληροφόρηση, η Wikipedia έχει εξελιχτεί σε σημείο αναφοράς για τη διασταύρωση ενός ισχυρισμού. Όμως, παρότι ορισμένες εταιρίες έχουν προχωρήσει σε δωρεές, ως αντάλλαγμα για την αξιοποίηση των δωρεάν υπηρεσιών του Ιδρύματος Wikimedia, κάποιες άλλες έχουν παρουσιάσει σημαντικές πρωτοβουλίες, βασισμένες στη Wikipedia, χωρίς καν να ενημερώσουν το ίδρυμα.     

Η σελίδα του Ιδρύματος Wikimedia με τις συχνές ερωτήσεις υπογραμμίζει πως το Enterprise "δεν υποχρεώνει τους τεχνολογικούς κολοσσούς να πληρώσουν" για να έχουν πρόσβαση στη Wikipedia. Πάντως, θα μπορούσε, εν δυνάμει, να επιλύσει συγκεκριμένα όσο και γνωστά προβλήματα για τις συγκεκριμένες εταιρίες. Μια πιθανολογούμενη υπηρεσία θα επέτρεπε στις εταιρίες να παρουσιάζουν κείμενα ελεγμένα από αξιόπιστους επιμελητές, αντί να παρουσιάζουν τις πιο πρόσφατες αλλαγές, εμποδίζοντας έτσι την εμφάνιση στις πλατφόρμες τους πλαστών ή αλλοιωμένων άρθρων.

Σε ανάρτηση που δημοσιεύτηκε πρόσφατα, η ομάδα πίσω από το Wikimedia Enterprise αναγνωρίζει πως επιχειρεί να εξισορροπήσει την εμπορική πραγματικότητα με την αποστολή παροχής ελεύθερης πρόσβασης στη γνώση. "Το ζητούμενο είναι να δημιουργηθεί μια διαδικασία που θα ευημερεί στο μέλλον, ικανή να αντέξει σε κάθε θύελλα, έχοντας μια ουσιαστική πιθανότητα να πραγματώσει την αποστολή που έλαβε μορφή για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια", αναφέρεται στην ανάρτηση. "Θα χρειαστούμε περισσότερους πόρους, περισσότερους εταίρους και περισσότερους συμμάχους προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους που αναδύονται μέσα από την περιγραφή του οράματός μας". Οπότε, αρχής γενομένης κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά που διανύουμε, αυτοί οι πόροι ενδεχομένως να περιλαμβάνουν και συνεργασίες επί πληρωμή με τις μεγαλύτερες εταιρίες του διαδικτύου.