Ο δημιουργός του Ιστού δεν φαίνεται να έχει πειστεί από τα σχέδια των κρυπτοραματιστών για το μέλλον του, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι πρέπει να τα «αγνοήσουμε».

Ο Tim Berners-Lee, ο Βρετανός επιστήμονας υπολογιστών που πιστώθηκε με την επινόηση του Παγκόσμιου Ιστού το 1989, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν βλέπει το blockchain ως μία βιώσιμη λύση για την οικοδόμηση της επόμενης έκδοσης του Διαδικτύου. Ο ίδιος πάντως, έχει στα σκαριά το δικό του πρότζεκτ για την αποκέντρωση του Ιστού με την ονομασία «Solid».

«Είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε (τι σημαίνουν αυτοί οι όροι) για να συζητήσουμε τις όποιες επιπτώσεις της νέας τεχνολογίας» είπε ο Berners-Lee επί σκηνής στην εκδήλωση Web Summit στη Λισαβόνα, στην Πορτογαλία. «Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν οι όροι που συζητάμε, πέρα από τα σλόγκαν και τις μοδάτες λέξεις. Είναι πραγματικά κρίμα που η ονομασία Web3 προήλθε από τους ανθρώπους του Ethereum για όσα πράγματα κάνουν με το blockchain. Στην πραγματικότητα, το Web3 δεν είναι καθόλου ο Ιστός».

Το Web3 είναι ένας νεφελώδης όρος στον κόσμο της τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για να περιγράψει μια υποθετική μελλοντική έκδοση του Διαδικτύου που είναι πιο αποκεντρωμένη από ό,τι είναι σήμερα και δεν ελέγχεται ή κυριαρχείται από μια χούφτα ισχυρών παικτών όπως η Amazon, η Microsoft και η Google. Αφορά μερικές τεχνολογίες, συμπεριλαμβανομένων των blockchain, των κρυπτονομισμάτων και μη αντικαταστά τεκμήρια.

Αν και η απομάκρυνση των προσωπικών μας δεδομένων από τα νύχια των κολοσσών της τεχνολογίας (Big Tech) είναι μια φιλοδοξία που συμμερίζεται ο Berners-Lee, δεν είναι πεπεισμένος ότι το blockchain, η τεχνολογία κατανεμημένης λογιστικής που βρίσκεται πίσω από τα κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, θα είναι η λύση.

«Τα πρωτόκολλα blockchain μπορεί να είναι καλά για ορισμένα πράγματα, αλλά δεν είναι σωστά για το Solid» είπε για το πρότζεκτ αποκέντρωσης του Ιστού, του οποίου επικεφαλής είναι ο ίδιος ο Berners-Lee. «Είναι πολύ αργά, πολύ ακριβά και πολύ δημόσια. Οι χώροι αποθήκευσης προσωπικών δεδομένων πρέπει να είναι γρήγοροι, φθηνοί και ιδιωτικοί. Αγνοήστε οτιδήποτε σχετίζεται με το Web3, όποιο Web3 δημιουργήθηκε σε blockchain», πρόσθεσε. «Δεν το χρησιμοποιούμε για το Solid».

Ο Berners-Lee είπε ότι οι άνθρωποι πολύ συχνά συγχέουν το Web3 με το «Web 3.0», τη δική του πρόταση για την επόμενη έκδοση του Διαδικτύου. Το νέο του startup, η εταιρεία Inrupt έχει στόχο να δώσει στους χρήστες τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων, συμπεριλαμβανομένων και των τρόπων πρόσβασης και αποθήκευσης τους. Η εταιρεία συγκέντρωσε $30 εκατομμύρια σε έναν γύρο χρηματοδότησης τον Δεκέμβριο σύμφωνα με την ιστοσελίδα TechCrunch.

Η Berners-Lee λέει ότι τα προσωπικά μας δεδομένα παρακρατούνται από μερικές πλατφόρμες, όπως η Google και το Facebook, που τα χρησιμοποιούν για να «μας έχουν κλειδωμένους στις πλατφόρμες τους». «Το αποτέλεσμα ήταν ένας αγώνας big data όπου νικητής ήταν η μία εταιρεία που ήλεγχε τα περισσότερα δεδομένα και οι χαμένοι ήταν όλοι οι άλλοι» είπε.

Η νέα του startup στοχεύει να αντιμετωπίσει τα παραπάνω με τρεις τρόπους:

  • Μία καθολική λειτουργία «single sign-on» που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να συνδεθεί από οπουδήποτε.
  • Διαπιστευτήρια σύνδεσης που επιτρέπουν στους χρήστες να μοιράζονται τα δεδομένα τους με άλλους.
  • Ένα «κοινό καθολικό API» που επιτρέπει στις εφαρμογές να αντλούν δεδομένα από οποιαδήποτε πηγή.

Ο Tim Berners-Lee δεν είναι o μόνος που έχει εκφράσει αμφιβολίες για το Web3. Ο Jack Dorsey, co-founder του Twitter και ο CEO της Tesla, Elon Musk έχουν εκφράσει κατά καιρούς αμφιβολίες. Οι επικριτές λένε ότι τοWeb3 είναι επιρρεπές στα ίδια ζητήματα με τα κρυπτονομίσματα, όπως είναι οι απάτες και τα κενά ασφαλείας.

  • Like 10