Η εικονική influencer Aitana Lopez με τα ροζ μαλλιά (φώτο), έχει συγκεντρώσει πάνω από 200.000 followers στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δημοσιεύοντας τακτικά selfies από συναυλίες και την κρεβατοκάμαρά της.

Παρά το γεγονός ότι μιλάμε για έναν virtual χαρακτήρα, τα brands έχουν πληρώσει περίπου 1.000 δολάρια ανά ανάρτηση για να προωθήσει η Lopez τα προϊόντα στα κοινωνικά της κανάλια. Παράλληλα οι "εικονικοί influencers" που δημιουργεί η τεχνητή νοημοσύνη κλέβουν δουλειές από τους κανονικούς influencers!

Η Aitana είναι μία από τις εκατοντάδες "εικονικές influencer" - ψηφιακά άβαταρ που δημιουργήθηκαν με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και έχουν εισχωρήσει στην εκρηκτική οικονομία των creators, μια αγορά που ανέρχεται σε 21 δισεκατομμύρια δολάρια. Η εμφάνισή τους έχει προκαλέσει την ανησυχία των ανθρώπινων influencers για το ότι οι εικονικοί αυτοί χαρακτήρες που από πίσω τους βρίσκεται η τεχνητή νοημοσύνη, απειλούν να κανιβαλίσουν το εισόδημά τους. Παρόμοιες ανησυχίες μοιράζονται και όσοι διαθέτουν πιο καθιερωμένη καριέρα, καθώς η δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη που μπορεί να παράγει περιεχόμενο που μοιάζει με ανθρώπινο, τους κάνει να φοβούνται για τα προς το ζην.

Πάντως τα μυαλά πίσω από τους υπερρεαλιστικούς AI χαρακτήρες, υποστηρίζουν ότι απλώς διαταράσσουν μια υπερτιμημένη αγορά. Όπως δήλωσε η Diana Núñez, συνιδρύτρια του πρακτορείου The Clueless της Βαρκελώνης που ανέπτυξε την Aitana: "Σοκαριστήκαμε από τις αστρονομικές τιμές που χρεώνουν σήμερα οι ανθρώπινοι influencers. Αυτό μας ενέπνευσε να σκεφτούμε: "Τι θα γινόταν αν δημιουργούσαμε τον δικό μας εικονικό influencer;" Τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Δημιουργήσαμε ακούσια ένα τέρας".  

Τα τελευταία χρόνια, πολυτελείς οίκοι μόδας έχουν συνάψει συνεργασίες υψηλού προφίλ με εικονικές influencers, όπως η σειρά KKW Beauty της Kim Kardashian που συνεργάζεται με τη Noonoouri και η Louis Vuitton που συνεργάζεται με την Imma. Η ανάλυση μιας διαφημιστικής καμπάνιας της H&M με την εικονική influencer Kuki διαπίστωσε ότι έφτασε σε 11X περισσότερους ανθρώπους και κόστισε 91% λιγότερο.

Σύμφωνα με την Becky Owen, επικεφαλής μάρκετινγκ στην εταιρεία ανάπτυξης εικονικών influencers, Billion Dollar Boy, και πρώην μέλος της ομάδας δημιουργικών καινοτομιών της Meta: "Οι AI influencers δεν επηρεάζουν τις αγοραστικές αποφάσεις όπως οι άνθρωποι, αλλά αυξάνουν αποτελεσματικά την αναγνωρισιμότητα, την εύνοια αλλά και τo δείκτη για το πόσο αξιομνημόνευτη είναι μια διαφήμιση”.

Επιθυμώντας να προσελκύσουν τα βλέμματα μειώνοντας παράλληλα τα έξοδα, τα brands έχουν γρήγορα εμπλέξει τους εικονικούς influencers ως μια νέα μορφή μάρκετινγκ. Και όπως εξήγησε ο McGrath, αναπληρωτής διευθυντής της Mintel: "Οι influencers προκαλούν ήδη συνειρμούς με τη μη αληθοφάνειά τους, κάτι που κάνει τους ανθρώπους να ενοχλούνται λιγότερο από την ιδέα της αντικατάστασής τους από την τεχνητή νοημοσύνη. Για τους διαφημιστές, οι εικονικές οντότητες επιτρέπουν τον απόλυτο έλεγχο σε αντίθεση με τους ανθρώπινους συνεργάτες που φέρνουν απαιτήσεις, απόψεις και πιθανές αντιπαραθέσεις".

Ωστόσο, οι ανθρώπινοι influencers υποστηρίζουν ότι οι ψεύτικοι ομόλογοί τους θα πρέπει να αποκαλύπτουν την τεχνητή προέλευσή τους. Η Danae Mercer, μια influencer με περισσότερους από 2 εκατομμύρια followers, δήλωσε: "Αυτό που με φρικάρει με αυτούς τους ψεύτικους influencers είναι το πόσο δύσκολο είναι να καταλάβει κάποιος ότι δεν είναι αληθινοί". Αν και γνωρίζει τους εικονικούς influencers, εντούτοις ο Οργανισμός Διαφημιστικών Προτύπων του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι κανένας κανόνας δεν τους αναγκάζει να δηλώνουν την τεχνητή προέλευσή τους. 

Ενώ hashtags όπως το #aimodel υποδηλώνουν το ψεύτικο χαρακτήρα της Aitana, πολλοί εικονικοί influencers αποφεύγουν μια τέτοια διαφάνεια και συχνά χρησιμοποιούν ασαφείς ετικέτες όπως το #digitalinfluencer. Όπως αναφέρει ο Núñez του The Clueless: "Αρχικά, οι περισσότεροι από τους οπαδούς της Aitana δεν αμφισβήτησαν την αυθεντικότητά της. Πίστευαν πραγματικά ότι υπήρχε". Κάποιοι μάλιστα ζήτησαν να τη συναντήσουν από κοντά.

Η Lil Miquela, μία από τις πρώτες εικονικές influencers, χρεώνει έως και εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ανά χορηγία με εταιρείες όπως η Prada και η Burberry. Αν και η τεχνητή νοημοσύνη παράγει το περιεχόμενό της, η αντιπρόεδρος της Dapper Labs, Ridhima Kahn (που επιβλέπει τις συμφωνίες της Lil Miquela με τα brands) πιστεύει ακράδαντα ότι η συναρπαστική αφήγηση γύρω από την προσωπικότητά της δεν μπορεί να αναπαραχθεί πλήρως από τη σημερινή τεχνητή νοημοσύνη. Η Kahn δήλωσε: "Βλέπουμε εταιρείες να παράγουν influencers που δημιουργούνται από υπολογιστή μέσα σε μια νύχτα, χωρίς ίχνος ανθρώπινου στοιχείου ή μακροπρόθεσμης στρατηγικής".

Αυτό που προκαλεί ανησυχία σε ορισμένους ειδικούς είναι το κίνητρο πίσω από τον σχεδιασμό εξαιρετικά ρεαλιστικών εικονικών influencers που θα εμφανίζονται φυλετικά διφορούμενες, προκειμένου να έχουν απήχηση σε παγκόσμιο κοινό. Η Dr. Francesca Sobande του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ υποστηρίζει ότι αυτή η προσέγγιση αντανακλά περισσότερο την επιδίωξη του κέρδους παρά τον προοδευτισμό. Ωστόσο, η Dapper Labs δίνει έμφαση στην ποικιλομορφία τόσο μεταξύ των οπαδών της Lil Miquela όσο και της δημιουργικής της ομάδας, ενώ η The Clueless δηλώνει ότι η συμμετοχικότητα εμπνέει το έργο της.

Παρ' όλα αυτά, οι υπερσεξουαλικές απεικονίσεις των κυρίως γυναικείων avatars της The Clueless, όπως η ντυμένη με εσώρουχα Aitana, έχουν προκαλέσει επικρίσεις. Όμως ο οργανισμός υπερασπίζεται ότι το εν λόγω περιεχόμενο αντικατοπτρίζει την πραγματική αισθητική των influencers. Η ανθρώπινη influencer Danae Mercer αντιθέτως υποστηρίζει ότι οι γυναίκες μόλις πρόσφατα απέσπασαν τη δύναμη του να βγάλουν κέρδος από τις ανδροκρατούμενες βιομηχανίες μέσω πλατφορμών όπως το OnlyFans. Για εκείνη, οι ανδροκρατούμενες προσομοιώσεις τεχνητής νοημοσύνης αναβιώνουν παλιές ανισορροπίες εξουσίας γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα, που δημιουργήθηκαν ρητά για να δημιουργήσουν εισόδημα.

  • Like 4
  • Confused 2