Οι περισσότερες υπηρεσίες streaming, δε δίνουν την ίδια εμπειρία στο χρήστη όταν αυτός ταξιδεύει αφού λόγω νομοθεσίας ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στο περιεχόμενο που είχε στη χώρα του εξαιτίας των δικαιωμάτων που ισχύουν ανά χώρα.

Τουλάχιστον για τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόβλημα αυτό θα αποτελέσει παρελθόν από την επόμενη χρονιά, όπως θα συμφωνηθεί στις 26 Μαΐου μεταξύ των 28 κρατών μελών. Έτσι οι καταναλωτές με συνδρομές σε υπηρεσίες όπως το Netflix, το Sky και το Canal+, θα είναι σε θέση να βλέπουν το ίδιο περιεχόμενο που ισχύει στη χώρα τους, σε οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα και αν ταξιδέψουν, με τη σημαντική επισήμανση ότι αυτό θα ισχύει για μικρά χρονικά διαστήματα και όχι για μακροπρόθεσμη διαμονή.

 

Από τον περασμένο Δεκέμβριο όταν και η συγκεκριμένη πρόταση έπεσε στο τραπέζι, οι αντιδράσεις των παραγωγών αλλά και των κινηματογραφικών στούντιο που έχουν στην κατοχή τους τα δικαιώματα της πλειοψηφίας των ταινιών και των τηλεοπτικών σειρών, μπορούν να θεωρηθούν επιφυλακτικές. Στα πιθανά σενάρια που εξετάζουν τώρα είναι η αύξηση της τιμής διάθεσης των δικαιωμάτων τους στις υπηρεσίες τύπου Netflix σε περίπτωση που το περιεχόμενο τους είναι διαθέσιμο παντού εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε σύμφωνα με ανεπίσημες δηλώσεις, η κατοχή δικαιωμάτων και η διάθεση τους ανά χώρα, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πόρους εσόδων αλλά και κλειδί για τη χρηματοδότηση κάθε ταινίας.

 

Η μεγαλύτερη ανησυχία όμως για τους κατόχους δικαιωμάτων περιεχομένου είναι η επικείμενη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το νόμο της Ε.Ε περί πνευματικής ιδιοκτησίας που στοχεύει στη βελτίωση της πρόσβασης των πολιτών στο περιεχόμενο, από άλλες χώρες. Σύμφωνα με τους παραγωγούς και τα κινηματογραφικά στούντιο, οι εγχώριες άδειες θα χάσουν την αξία τους αν γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στο περιεχόμενο από το εξωτερικό. Σ' αυτή την περίπτωση, υπηρεσίες και τηλεοπτικά κανάλια, δε θα είναι πρόθυμα να πληρώσουν μεγαλύτερα ποσά για να εξασφαλίσουν αποκλειστικά δικαιώματα προβολής μιας ταινίας για παράδειγμα εντός Γαλλίας, αν οι Γάλλοι κάτοικοι θα μπορούν να αγοράσουν το ίδιο περιεχόμενο σε άλλη χώρα όπως στη Γερμανία.

 

Link.png Site: Reuters