Τέλος σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του, θέλει να δώσει το Slack, η δημοφιλής εφαρμογή επικοινωνίας που προορίζεται κυρίως για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αντιμετωπίζοντας σημαντικό ανταγωνισμό από το Teams της Microsoft.

Με την τέταρτη έκδοση η οποία κυκλοφόρησε χθες για Windows και macOS, το Slack αναφέρει ότι το άνοιγμα της εφαρμογής είναι κατά 33% ταχύτερο ενώ εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι καταλαμβάνει 50% λιγότερη μνήμη από παλαιότερες εκδόσεις. Επιπλέον, και οι φωνητικές κλήσεις, θα πρέπει να φορτώνουν δέκα φορές πιο γρήγορα. Για να γίνουν εφικτές τέτοιες διαφορές, η εφαρμογή στην ουσία δημιουργήθηκε από την αρχή, με το σκεπτικό ότι ο χρήστης μπορεί να συμμετάσχει σε περισσότερα από ένα workspaces. Έτσι το Slack δεν θα δημιουργεί ένα ξεχωριστό αντίγραφο για κάθε workspace και να «ξοδεύει» διαθέσιμη μνήμη για κάθε τέτοια περίπτωση. 

02_Speed_Slack_desktop_side_by_side.gif.e614e8851e8e1ae4df1c6ce405814cd2.gif

Η όλη διαδικασία ανάπτυξης μέχρι να φτάσουμε στη σημερινή κυκλοφορία διήρκεσε δύο χρόνια, με την εταιρεία κατά τη διάρκεια, να κάνει πιο μοντέρνα κομμάτια του κώδικα. Αν και οι desktop εφαρμογές στηρίζονται ακόμη στο Electron framework, όλα τα κομμάτια του γραφικού περιβάλλοντος έχουν σχεδιαστεί από την αρχή με τη χρήση React, προκειμένου να διορθωθούν κάποιες ελλείψεις των παλιών εκδόσεων. 

Οι βελτιώσεις στην ταχύτητα δεν είναι οι μόνες που φέρει το νέο Slack αφού η συμπεριφορά της εφαρμογής σε περιπτώσεις που ο χρήστης δεν έχει Internet, αλλάζει σημαντικά αφού μέχρι πρότινος, τα συνεχή σχετικά μηνύματα δεν επέτρεπαν την εμφάνιση καναλιών και συζητήσεων. Πλέον η εφαρμογή κρατάει το ιστορικό των συζητήσεων στη cache προκειμένου να είναι εύκολη η ανάγνωση των συζητήσεων αλλά και των προσωπικών μηνυμάτων, όσο δεν είναι δυνατή η σύνδεση στο Internet.

Slack