Μετά από τρεις αναβολές, στις 22 Φεβρουαρίου η SpaceX εκτόξευσε έναν πύραυλο Falcon 9, θέτοντας με επιτυχία σε τροχιά δύο μικρούς πρότυπους δορυφόρους με τους οποίους ξεκινά η υλοποίηση του πρότζεκτ Starlink. Πρόκειται για το εναρκτήριο λάκτισμα του σχεδίου του Elon Musk που, όπως ελπίζει ο ίδιος, θα αλλάξει επαναστατικά την επικοινωνία της ανθρωπότητας.

Αν και στο φορτίο του πυραύλου περιλαμβανόταν και ο μεγαλύτερος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Paz, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους μικρότερους Microsat-2a και Microsat-2b.

Το πρότζεκτ αφορά τη δημιουργία μίας νέα υπηρεσίας παροχής δορυφορικού ευρυζωνικού ίντερνετ. Οι σημερινές υπηρεσίες, όπως των Viasat και HughesNet, στηρίζονται σε λίγους μεγάλους δορυφόρους που βρίσκονται σε γεωστατική τροχιά, περί τα 35.000 χλμ. πάνω από τη Γη.

Σήματα και δεδομένα «ταξιδεύουν» ανάμεσα στους δορυφόρους και στα «πιάτα» των χρηστών, προκειμένου να συνδεθούν στο διαδίκτυο τα σπίτια των πελατών – οι οποίοι βρίσκονται συνήθως σε αγροτικές περιοχές.

Εξαιτίας των μεγάλων αποστάσεων ανάμεσα στους δορυφόρους, υπάρχουν κενά και καθυστερήσεις στη διακίνηση των δεδομένων από το διάστημα στη Γη και αντίστροφα. Έτσι, το υψηλό latency υποβαθμίζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα εφαρμογών όπως η επικοινωνία μέσω βιντεοκλήσεων ή το online gaming.

Αν και δεν έχουν διαρρεύσει πολλές λεπτομέρειες για το Starlink, η ιδέα είναι να χρησιμοποιηθούν δορυφόροι σε αρκετά χαμηλότερη τροχιά. Το πρόβλημα είναι ότι οι δορυφόροι που βρίσκονται εγγύτερα στην επιφάνεια της Γης θα «βλέπουν» μικρότερες περιοχές και θα χρειαστεί μεγαλύτερος αριθμός ώστε να καλυφθεί πλήρως.

Έτσι, η αίτηση της εταιρείας στην αμερικανική Ομοσπονδιακή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών μιλά για την εγκατάσταση 4.425 δορυφόρων σε χαμηλή γήινη τροχιά, δηλαδή σε υψόμετρο από 1.100 έως 1.325 χλμ. πάνω από την επιφάνεια του εδάφους.

CNET

  • Like 1