Ο Βρετανός μηχανικός/θεωρητικός των υπολογιστών Tim Berners-Lee του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικής Έρευνας (a.k.a. CERN) αποκάλυψε μία μελέτη περί οργάνωσης πληροφοριών στις 6 Αυγούστου 1991. Το αποκάλεσε "World Wide Web" και δημοσίευσε μία σύντομη περίληψη στο alt.hypertext newsgroup, σημαδεύοντας έτσι το ντεμπούτο του Web ως μία υπηρεσία ευρέως χρησιμοποιούμενη στο Ίντερνετ. Σήμερα λοιπόν το World Wide Web κλείνει τα 20 του χρόνια.

 

Το World Wide Web -ή απλώς Web όπως το αποκαλούμε σήμερα- είναι ένα σύστημα διασυνδεδεμένων hypertext ντοκουμέντων προσπελάσιμων μέσω του Ίντερνετ. Ουσιαστικά, οι χρήστες μπορούν να δουν ιστοσελίδες οι οποίες περιέχουν κείμενο, εικόνες, βίντεο και/ή άλλα είδη πολυμέσων χρησιμοποιώντας έναν Web Browser. Η πλοήγηση μεταξύ τους βασίζεται σε hyperlinks.

 

O Berners-Lee, τώρα Διευθυντής του World Wide Web Consortium, χρησιμοποίησε έννοιες από προηγούμενα συστήματα hypertext για να γράψει την πρόταση του τον Μάρτιο του 1989 για αυτό που τελικά θα γινόταν το World Wide Web. Τον Νοέμβριο του 1990, ο Berners-Lee και ο Βέλγος Robert Cailliau πρότειναν να χρησιμοποιήσουν το hypertext για να συνδέσουν και να προσπελάσουν πληροφορίες διαφόρων ειδών.

 

Το σχέδιο είδε το φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 1990 στο CERN της Ελβετίας. Ο Βerners-Lee χρησιμοποίησε εναν NeXT υπολογιστή ως τον πρώτο web server και για να γράψει τον πρώτο Web Browser, τον WorldWideWeb. Ως τα Χριστούγεννα του 1990, ο Berners-Lee είχε φτιάξει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για ένα λειτουργικό Web: τον πρώτο Web Browser (ο οποίος ήταν ταυτόχρονα και Editor), τον πρώτο Web Server και τις πρώτες Web σελίδες, οι οποίες περιέγραφαν το όλο σχέδιο.

 

Ευχαριστούμε Berners-Lee!

 

Source.png Πηγή: Techspot