Έπειτα τα αλλεπάλληλα χτυπήματα που αφορούσαν την ασφάλεια του Zoom, η εταιρία προχώρησε γρήγορα σε αλλαγές.

Το Zoom είχε υποσχεθεί ότι θα βάλει προτεραιότητα να διορθώσει τα ζητήματα που είχαν προκύψει στον τομέα της ασφάλειας και της προστασίας του απορρήτου των χρηστών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παγώσουν για 90 ημέρες όλες οι νέες λειτουργίες που ενδεχομένως να κυκλοφορούσαν με κάποια αναβάθμιση. Με την έκδοση Zoom 5.0 που κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα, ουσιαστικά η εταιρία τηρεί την υπόσχεσή της.

Ένα νέο εικονίδιο ασφαλείας θα εμφανίζεται πλέον στην εφαρμογή στο οποίο οι χρήστες θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να κλειδώσουν τα δωμάτια συσκέψεων, να βγάλουν συμμετέχοντες άμεσα από το δωμάτιο αλλά και να περιορίσουν την κοινή χρήση της οθόνης και του chatting. Επίσης, το Zoom θα έχει προεπιλεγμένα ενεργοποιημένους τους κωδικούς πρόσβασης για τους περισσότερους πελάτες, επιτρέποντας στους διαχειριστές IT να καθορίζουν την πολυπλοκότητα των κωδικών. Προεπιλεγμένα ενεργοποιημένη θα είναι και η αίθουσα αναμονής, η οποία διατηρεί τους συμμετέχοντες σε ένα εικονικό δωμάτιο προτού αρχίσει η σύσκεψη.

Πολλές από αυτές τις αλλαγές θέλουν να αντιμετωπίσουν το λεγόμενο Zoombombing, όπου φαρσέρ συμμετείχαν σε κλήσεις Zoom μεταδίδοντας πορνό ή σοκαριστικό υλικό. Με τις προηγούμενες προεπιλεγμένες ρυθμίσεις του Zoom, οι χρήστες δεν ενθαρρύνονταν να χρησιμοποιούν κωδικούς πρόσβασης στα δωμάτια ενώ ταυτόχρονα επέτρεπαν σε όλους τους συμμετέχοντες να μοιράζονται δημόσια την οθόνη τους.

Η έκδοση 5.0 του Zoom έχει βελτιώσεις όμως που αφορούν και την αναβάθμιση της κρυπτογράφησης των δεδομένων κατά τη διάρκεια των κλήσεων. Η κρυπτογράφηση αναβαθμίζεται πλέον στο πρότυπο AES 256-bit GCM. Αυτή συνεχίζει να μην είναι end-to-end, ένα ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά είναι μία ουσιαστική βελτίωση ασφαλείας. Επίσης, οι business πελάτες του Zoom θα μπορούν να ελέγχουν ποιοι servers θα διαχειρίζονται τα δεδομένα των συσκέψεών τους, έπειτα από ανησυχίες που έκαναν λόγο ότι ορισμένες συναντήσεις δρομολογούνται μέσω server που βρίσκονταν στην Κίνα.

Το Zoom δείχνει πως ανταποκρίνεται γρήγορα στα ζητήματα ασφαλείας που προέκυψαν τον τελευταίο καιρό, όπου καταλυτικό ρόλο σε αυτό σίγουρα παίζει και το γεγονός ότι εκατομμύρια νέοι χρήστες έχουν εγγραφεί στην υπηρεσία λόγω της πανδημίας. Η εφαρμογή είχε αναφέρει τον Δεκέμβριο ότι έχει 10 εκατομμύρια χρήστες ημερησίως, αριθμός που έφτασε τα 200 εκατομμύρια χρήστες ανά ημέρα, μόνο για τον Μάρτιο.

Φυσικά, υπάρχουν ακόμη αρκετά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν και χρήζουν βελτίωσης, αλλά ήδη 20 ήμερες έπειτα την υπόσχεση που έδωσε η εταιρία για τις αλλαγές μας δείχνει εν μέρει τον τρόπο που ανταποκρίνεται το Zoom.

The Verge

  • Like 1