Θα έχουν καταργηθεί εντελώς έως και το 2033.

Η Mastercard καταργεί σταδιακά τη χρήση μαγνητικών λωρίδων στις πιστωτικές και χρεωστικές της κάρτες, καθώς η βιομηχανία κινείται προς πιο ασφαλείς ή πιο βολικές εναλλακτικές λύσεις όπως τα τσιπ και οι ανέπαφες πληρωμές. Η εταιρεία αναφέρει πως θα είναι η πρώτη ανάμεσα στα δίκτυα πληρωμών που θα καταργήσει σταδιακά αυτήν την τεχνολογία, η οποία χρονολογείται από την δεκαετία του 1960.

Η Mastercard αναφέρει πως η μετάβαση θα ξεκινήσει από το 2024, όταν και η μαγνητική λωρίδα δεν θα απαιτείται πλέον για νέες κάρτες σε περιοχές όπως η Ευρώπη όπου οι κάρτες με τσιπ χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως. Στις ΗΠΑ, όπου η υιοθέτηση πληρωμών με τσιπ ήταν πιο αργή, η μετάβαση θα ξεκινήσει το 2027. Από το 2029, καμία νέα χρεωστική ή πιστωτική κάρτα Mastercard δεν θα έχει μαγνητική λωρίδα και θα εξαφανιστεί εντελώς έως και το 2033.

Οι μαγνητικές λωρίδες ήταν μια τεράστια βελτίωση σε σχέση με τις μηχανές αποτύπωσης με επίπεδη επιφάνεια που συνήθιζαν να χρησιμοποιούν οι ταμίες για την καταγραφή των στοιχείων της κάρτας. Αλλά στη δεκαετία του 1990 εισήχθη το παγκόσμιο πρότυπο τσιπ EMV, το οποίο άνοιξε το δρόμο ώστε τα στοιχεία των κατόχων να διατηρούνται με μεγαλύτερη ασφάλεια σε μικρά τσιπ ολοκληρωμένου κυκλώματος ενσωματωμένα στις κάρτες. Σήμερα, το 86% των προσωπικών συναλλαγών με κάρτες παγκοσμίως χρησιμοποιούν τεχνολογία EMV. Αυτοί οι τύποι πιστοποιούνται συνήθως χρησιμοποιώντας έναν κωδικό PIN, με τον βιομετρικό έλεγχο δακτυλικών αποτυπωμάτων ωστόσο να εμφανίζεται επίσης ως μια πιο ασφαλή εναλλακτική λύση.

Είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν υιοθετήσει τσιπ EMV στον ίδιο βαθμό με τον υπόλοιπο κόσμο. Πέρυσι, το ποσοστό των προσωπικών συναλλαγών με κάρτες που χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη τεχνολογία στις ΗΠΑ ήταν περίπου στο 73% παρά τις προσπάθειες για ενίσχυση του ποσοστού.

Αν και οι κάρτες με τσιπ είναι ο άμεσος διάδοχος των μαγνητικών λωρίδων, η Mastercard σημειώνει ότι οι ανέπαφες πληρωμές, οι οποίες μπορούν να γίνουν είτε με κάρτα είτε με ψηφιακή χρήση των περισσότερων σύγχρονων smartphone, έχουν εκτοξευθεί σε δημοτικότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το ποσό των ανέπαφων συναλλαγών αυξήθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με πέρυσι. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 45% ων προσωπικών συναλλαγών πληρωμής κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους ήταν ανέπαφες.

  • Like 2