Μπορεί οι περισσότεροι από εμάς να προτιμούμε πλέον να αγοράσουμε ένα τραγούδι σε ψηφιακή μορφή ή να έχουμε συνδρομή σε κάποια μουσική υπηρεσία αλλά αρκετοί συνεχίζουν να αγοράζουν δίσκους CD, ακόμα και δίσκους βινυλίου.

Συνήθως "κρατημένο" για λάτρεις της υψηλής πιστότητας ήχου, μουσικόφιλους, συλλέκτες και DJs της παλιάς σχολής, το ταπεινό βινύλιο φαίνεται πως επιστρέφει.

 

Παρ'ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι πωλήσεις CD έχουν μειωθεί περίπου στο μισό, σύμφωνα με τη Βρετανική Φωνογραφική Βιομηχανία (British Phonographic Industry, BPI) οι ετήσιες πωλήσεις δίσκων βινυλίου ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο για πρώτη φορά μετά το 1996 και αναμένεται να φτάσουν τα 1,2 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του έτους.

 

Τα πιο δημοφιλή άλμπουμ βινυλίου είναι το AM των Arctic Monkeys και το τελευταίο άλμπουμ μέσα σε μία εικοσαετία των Pink Floyd, The Endless River, το οποίο άγγιξε τις 6.000 πωλήσεις από τη πρώτη βδομάδα καταφέρνοντας να γίνει το άλμπουμ με τις ταχύτερες πωλήσεις τον τελευταίο αιώνα.

 

Λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, πλέον το βινύλιο αποφέρει 20 εκατομμύρια λίρες στην μουσική βιομηχανία, το οποίο αντιστοιχεί σε περίπου 2% των συνολικών πωλήσεων δίσκων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μπορεί το ποσοστό αυτό να είναι αρκετά μικρό αλλά είναι πολύ σημαντικό το γεγονός πως κάθε βδομάδα η Music Charts Company θα αφιερώνει top 10 στις πωλήσεις βινυλίου.

 

Link.png Site: Engadget