Η μουσική βιομηχανία το 2021 είχε σχεδόν τα ίδια έσοδα από τις πωλήσεις CD όσο και από τα downloads.

Παρόλο που το streaming κυριαρχεί στη μουσική βιομηχανία, τα CD δεν έχουν πεθάνει ακόμα. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση πωλήσεων της Ένωσης Βιομηχανίας Ηχογράφησης της Αμερικής (RIAA), τα έσοδα από τα CD αυξήθηκαν κατά 21% στα $584 εκατομμύρια το 2021. Αυτό σηματοδότησε την πρώτη ετήσια αύξηση στα έσοδα από CD στις ΗΠΑ από το 2004. Η RIAA σημειώνει ότι πολλά δισκοπωλεία άνοιξαν πάλι και οι καλλιτέχνες πούλησαν ξανά τη μουσική τους σε διάφορες εκδηλώσεις, μετά από αρκετό καιρό από τότε που ξεκίνησε η πανδημία.

Όπως συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια, οι πωλήσεις δίσκων βινυλίου συνεχίζουν να αυξάνονται επίσης. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 61% το 2021 στο $1 δισεκατομμύριο. Είναι η πρώτη φορά που οι πωλήσεις δίσκων έχουν φτάσει σε αυτό το ορόσημο από το 1986. Συμπεριλαμβανομένων άλλων μορφών, οι πωλήσεις μουσικής σε φυσικά αντίγραφα ανήλθαν συνολικά σε $1,66 δισεκατομμύρια στις ΗΠΑ πέρυσι.

Η RIAA σημειώνει ότι η μόνη σημαντική μορφή ηχογραφημένης μουσικής που είδε μείωση εσόδων πέρυσι ήταν οι ψηφιακές λήψεις (downloads). Οι πωλήσεις μειώθηκαν κατά 12% στα $587 εκατομμύρια, δηλαδή μόλις $3 εκατομμύρια περισσότερα από τις αντίστοιχες των CD.

Τα έσοδα από streaming, όπως ήταν αναμενόμενο, εξακολουθούν να είναι στα ύψη. Μαζί με πλατφόρμες όπως το ψηφιακό ραδιόφωνο, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 23,8% στα $12,4 δισεκατομμύρια πέρυσι. Οι συνδρομές επί πληρωμή αντιστοιχούσαν σε $9,5 δισεκατομμύρια, αύξηση 23% σε σύγκριση με το 2020. Η RIAA ανέφερε ότι ο αριθμός των συνδρομών αυξήθηκε κατά 11% στα $84 εκατομμύρια κατά μέσο όρο. Τα στοιχεία μπορεί να διαφέρουν κατά τη διάρκεια του έτους, καθώς οι άνθρωποι ακυρώνουν ή εγγράφονται σε νέες συνδρομές.

Παρόλο που οι καλλιτέχνες απαιτούν εδώ και καιρό υψηλότερες πληρωμές από τις πλατφόρμες, το streaming κυριαρχεί στη μουσική βιομηχανία, αντιπροσωπεύοντας το 83% των συνολικών εσόδων. Παρόλα αυτά, η άνοδος των πωλήσεων φυσικών αντιγράφων είναι ενθαρρυντική για τους fans που προτιμούν αυτό το είδος και θα πρέπει να δώσει στους καλλιτέχνες κάποιες διαβεβαιώσεις ότι μπορούν να κερδίσουν επιπλέον χρήματα πουλώντας CD. Αυτό σημαίνει ότι και τα δισκοπωλεία θα μας κάνουν παρέα για κάποιο καιρό ακόμη.

  • Like 10