Ποικίλα σχόλια από τα στελέχη όλων των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών έχει προκαλέσει η πρόσφατη ανακοίνωση του σχεδίου του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη δημιουργία δικτύου οπτικών ινών που θα φθάσει σε 2 εκατ. νοικοκυριά με προϋπολογισμό 2,5 δισ. ευρώ. Αν και σε γενικές γραμμές η υλοποίηση του έργου αντιμετωπίζεται θετικά τα ερωτήματα είναι πολλά και κρίσιμα.

 

Ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κ. Χατζηδάκης.

 

Είναι σαφές ότι πρόκειται για τη δημιουργία ενός νέου τηλεπικοινωνιακού δικτύου, το οποίο σε ένα μεγάλο βαθμό θα υποκαταστήσει πολλά από τα υπάρχοντα δίκτυα, ενώ θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό του χάλκινου δικτύου του ΟΤΕ.

 

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κ. Χατζηδάκη «χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία και η Γερμανία, έχουν ήδη προσανατολίσει ξεκάθαρα τη στρατηγική τους στην ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών. Δίκτυα που καλύπτουν μέχρι και το έσχατο άκρο, last mile, της σύνδεσης του τελικού χρήστη με το Διαδίκτυο.

 

Φθάνουν, δηλαδή, μέχρι και το σπίτι του χρήστη και λέγονται γι' αυτό Fiber to the Home. Στη Σουηδία μισό εκατομμύριο σπίτια έχουν συνδεθεί μέσω της τεχνολογίας αυτής, ενώ στη Δανία βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο για τη σύνδεση 967.000 κατοικιών, που αντιστοιχούν στο 33% των συνολικών σπιτιών. Στη Γαλλία αναπτύχθηκε Εθνική Στρατηγική με στόχο τη σύνδεση 4 εκατ. κατοικιών μέχρι το 2012».

 

Τα στοιχεία αυτά προδιαθέτουν φυσικά για την αναγκαιότητα της επένδυσης που θα έχει ως στόχο να πάψει η Ελλάδα να καταλαμβάνει την τελευταία θέση στην κατάταξη της διείσδυσης των νέων τεχνολογιών.

 

Αναλυτικά στο παρακάτω link

 

Source.png Πηγή: Nαυτεμπορική