Έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια κατά την επίσκεψή μας στο Mobile World Congress, να βλέπουμε συνεχείς αναφορές για το επερχόμενο 5G και την επανάσταση που αυτό θα φέρει, με το φετινό συνέδριο να μην αποτελεί εξαίρεση.

Αν και θα θέλαμε πολύ να έχουμε μπει στην τελική ευθεία για την εμπορική εκμετάλλευση των δικτύων 5ης γενιάς, η αλήθεια είναι ότι βρισκόμαστε ακόμα μακρυά αφού οι τελικές προδιαγραφές δεν έχουν οριστεί ακόμα. Αυτό είναι λογικό αφού η εξέλιξη από το 4G στο 5G δεν έχει καμία σχέση με την προηγούμενη μετάβαση από το 3G στο 4G.

 

Αυτό διότι οι ταχύτητες του 5G σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές του προτύπου, θα φτάνουν τα 10Gbps, 1000 φορές δηλαδή πιο γρήγορες από αυτές των 4G δικτύων, ενώ για πολλούς πιο σημαντική θεωρείται η δυνατότητα παράλληλης σύνδεσης εκατοντάδων χιλιάδων συσκευών σε κοντινή απόσταση αλλά και το ελάχιστο latency. Χαρακτηριστικό ήταν το demo που είδαμε στον εκθεσιακό χώρο της Ericsson, με την εταιρεία να μας δίνει τη δυνατότητα να οδηγήσουμε ένα μικρό αυτοκίνητο το οποίο βρισκόταν 50 χιλιόμετρα μακρυά από την έκθεση. Η απόκριση των κινήσεων μας στον προσομοιωτή μεταφέροντας άμεσα στο όχημα χωρίς καμία καθυστέρηση, δίνοντας την ευκαιρία να αποφύγουμε τα εμπόδια πολύ εύκολα.

 


 


Επιπλέον το 5G παίζει κυρίαρχο ρόλο στην IoT εποχή και των διασυνδεδεμένων συσκευών, ενώ έχει στενότατη σχέση με την επανάσταση των αυτόνομων οχημάτων που αναμένεται να κατακλύσουν τους δρόμους τα επόμενα χρόνια αλλά και στη ρομποτική. Σύμφωνα με την GSMA, έως το 2025, παγκοσμίως θα υπάρχουν περισσότερες από 1,1 δισ. συνδέσεις 5G, ένας αξιοσημείωτος αριθμός όμως σημαντικά μικρότερος από τις 7 δισ. συνδέσεις που θα υπάρχουν μέχρι τότε.

 


P1100759.jpg

 

 

 

P1100743.jpg

 


Σε ότι αφορά τη δημιουργία των πρώτων 5G δικτύων παγκοσμίως, η αρχή αναμένεται να γίνει από συγκεκριμένες χώρες όπως στη Κορέα μέσω της SK Telecom, στις Ηνωμένες Πολιτείες από τη Verizon, ενώ για την Ευρώπη, η Deutche Telecom ανακοίνωσε την έναρξη δοκιμών από το 2018 στη Γερμανία, και την εμπορική διάθεση δύο χρόνια μετά. Το διάστημα αυτό μεταξύ 2018 και 2020 είναι και αυτό που «ακούγεται» περισσότερο στους εκθεσιακούς χώρους των κορυφαίων εταιρειών, κάτι που μπορεί να θεωρηθεί ως ένα ανεπίσημο χρονοδιάγραμμα κυκλοφορίας του 5G.

 

Η αποστολή του insomnia.gr στo MWC 2017 είναι χορηγία της MediaMarkt