Περισσότεροι από 100 ειδικοί στη ρομποτική ζητούν από τα Ηνωμένα Έθνη να λάβουν δράση ώστε να αποτρέψει την ανάπτυξη «ρομπότ-δολοφόνων». Σε μία επιστολή τους προς τον ΟΗΕ, προειδοποιούν πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα άνοιγε το «κουτί της Πανδώρας», προκαλώντας ανεξέλεγκτες συνέπειες.

Στους συντάκτες της επιστολής συμπεριλαμβάνεται ο Elon Musk, ιδρυτής της Tesla, αλλά και ο Mustafa Suleyman, ιδρυτής της DeepMind της Google. Τα «ρομπότ-δολοφόνοι» στα οποία αναφέρονται είναι πολεμικές μηχανές που, χάρις στην τεχνητή νοημοσύνη, θα μπορούν να εντοπίζουν και να καταστρέφουν στόχους, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

 

Οι ίδιοι αποκαλούν «ηθικά λανθασμένη» μία τέτοια εφαρμογή της τεχνολογίας. Έτσι, ζητούν από τον ΟΗΕ να τη συμπεριλάβει στη λίστα των συμβατικών συστημάτων που έχουν απαγορευθεί.

 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, είναι εξαιρετικά επείγον να απαγορευθεί η «αυτόνομη θανατηφόρα» τεχνολογία, πριν υλοποιηθεί. «Αν αναπτυχθεί, θα ανοίξει τον δρόμο για εχθροπραξίες σε μεγαλύτερες κλίμακες από ποτέ, και τόσο αστραπιαίας εξέλιξης που δεν μπορεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους», σημειώνουν χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως προσθέτουν, «δεν έχουμε πολύ χρόνο για να δράσουμε».

 

Link.png Site: BBC