Χειρουργική επέμβαση σπονδυλοδεσίας με τη βοήθεια ρομπότ, μια μέθοδος που βελτιώνει την ακρίβεια και περιορίζει τις τομές και το χρόνο νοσηλείας, πραγματοποιήθηκε και στην Ελλάδα με απόλυτη επιτυχία.

 

Η ομάδα Ρομποτικής Χειρουργικής Σπονδυλικής Στήλης στο θεραπευτήριο «Υγεία» στην Αθήνα χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το ρομποτικό σύστημα Spine Assist σε έναν ασθενή 70 ετών.

 

«Σε αντίθεση με τις συμβατικές επεμβάσεις σπονδυλικής στήλης, η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα πραγματοποίησης επεμβάσεων με πολύ μικρές τομές, εξασφαλίζει ακρίβεια δεκάτων του χιλιοστού και εκμηδενίζει την πιθανότητα ανθρώπινου λάθους» δήλωσε μετά την επέμβαση ο χειρουργός Νικόλαος Μπενάρδος, επικεφαλής της ομάδας.

 

»Επιπλέον, η απώλεια αίματος είναι μηδαμινή, ο χρόνος νοσηλείας και αποκατάστασης του ασθενούς είναι αισθητά μικρότερος, ενώ εξασφαλίζεται ταχεία επάνοδος σε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής λίγες μόλις ώρες αμέσως μετά την εγχείριση» πρόσθεσε.

 

Το σύστημα Spine Assist παρέχει στο χειρουργό τη δυνατότητα τρισδιάστατης απεικόνισης βασισμένης στην αξονική τομογραφία του ασθενούς. Ο γιατρός χρησιμοποιεί ειδικό λογισμικό για να επιλέξει τα κατάλληλα εμφυτεύματα και να ελέγξει τη σωστή τοποθέτησή τους σε κάθε σπόνδυλο ξεχωριστά.

 

Σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, με τις συμβατικές επεμβάσεις το 23% των εμφυτευμάτων τοποθετείται σε λάθος θέση. Η ρομποτική χειρουργική δίνει τη δυνατότητα της προσομοίωσης της επέμβασης πριν το χειρουργείο, προκειμένου ο ιατρός να προγραμματίσει όλες τις λεπτομέρειες στον υπολογιστή.

 

Η ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης μπορεί να εφαρμοστεί σε δισκοπάθειες, σπονδυλολισθήσεις, κατάγματα, περιπτώσεις σκολίωσης και σε άλλες παθήσεις.

 

Source.png Πηγή: pathfinder.gr