Οι -λιγοστοί, εξαιτίας της πανδημίας- θεατές του αγώνα μεταξύ των ομάδων μπάσκετ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και της Γαλλίας κατά τη διάρκεια του ημίχρονου είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν με τα ίδια τους τα μάτια τις ικανότητες του ρομπότ CUE 3 AI της Toyota που θα έκαναν ακόμα και τον Stephen Curry να… ζηλέψει.

Το ρομπότ CUE 3 AI της Toyota ύψους 2μ. και 8 εκ. και βάρους περίπου 75 κιλών μάγεψε το κοινό εκτελώντας με εκπληκτική ακρίβεια και ευκολία τρίποντα από το μισό γήπεδο και μάλιστα με…. στυλ αστέρα του NBA.

Το ρομπότ αναπτύχθηκε ως ένα εγχείρημα… ελεύθερου χρόνου στο εργαστήριο Έρευνας και Ανάπτυξης της Toyota στην Ιαπωνία. Οι μηχανικοί δεν είχαν προηγούμενη εμπειρία στην τεχνητή νοημοσύνη με αποτέλεσμα να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις για να βελτιώσουν τη λειτουργία του ρομπότ και τη τεχνητή νοημοσύνη μέσω μηχανικής εκμάθησης.

Πως λειτουργεί; Το CUE 3 ΑΙ διαθέτει αισθητήρες στον κορμό του για τη μέτρηση της απόστασης και χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να υπολογίσει τον πλέον ομαλό τρόπο να εισέλθει η μπάλα στο καλάθι. Μόλις πραγματοποιήσει όλους τους υπολογισμούς, ρυθμίζει τους ηλεκτροκινητήρες στα χέρια του για να στείλει τη μπάλα στον αέρα με τη σωστή γωνία και δύναμη.

Οι επιδόσεις του CUE 3 AI μπήκαν στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες για τις περισσότερες βολές που έχει εκτελέσει ανθρωποειδές σε μία συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το CUE 3 AI εκτέλεσε επιτυχημένα 2020 βολές μέσα σε 6 ώρες και 35 λεπτά. Το ρομπότ της Toyota δεν μπορεί να ντριμπλάρει ή να καρφώσει -τουλάχιστον, όχι ακόμα- και επομένως τα αστέρια του NBA δεν θα χρειάζεται για αρκετό καιρό ακόμη να ανησυχούν μήπως αντικατασταθούν από μηχανές.

 

  • Like 3