Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο RMIT της Μελβούρνης αναπτύσσει ένα ύφασμα, το οποίο θα μπορεί να καθαρίζεται από μόνο του όταν εκτίθεται σε έντονο φως. Με τη βοήθεια ειδικών νανοδομών που τοποθετούνται απευθείας στο ύφασμα, είναι δυνατή η διάλυση της οργανικής ύλης όπως της σκόνης και του ιδρώτα, όταν το ύφασμα εκτίθεται σε πηγή φωτός.

Οι νανοδομές κατασκευάζονται από χαλκό και ασήμι, τα οποία απορροφούν το φως. Επομένως, όταν εκτίθενται στο φως του ήλιου ή ακόμη και στο φως λάμπας, οι νανοδομές αντιδρούν με ενισχυμένη ενέργεια που δημιουργεί "θερμά ηλεκτρόνια", τα οποία είναι υπεύθυνα για τη διάλυση των οργανικών μορίων.

 

Η διάλυση της οργανικής ύλης από τις νανοδομές ολοκληρώνεται σε λιγότερο από 6 λεπτά. Η ομάδα έχει ήδη αναπτύξει μια μέθοδο για να τοποθετήσει τις νανοδομές στα υφάσματα, ώστε να αποτελούν ενιαίο υλικό. Κατά τις δοκιμές, η ανάπτυξη των νανοδομών στο ύφασμα ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από 30 λεπτά.

 

Με μερικές ακόμη βελτιώσεις, οι ερευνητές πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να παράγουν νανο-υφάσματα για το καταναλωτικό κοινό. Σύμφωνα με τον Dr. Rajesh Ramanathan, έναν από τους ερευνητές της ομάδας του RMIT, το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή των εν λόγω υφασμάτων με οργανικές ουσίες που σχετίζονται περισσότερο με τους καταναλωτές, παραδείγματος χάρη λεκέδες από σάλτσα τομάτας και κρασί.

 

Πρόκειται για μια μέθοδο που, αν εφαρμοστεί ευρέως, θα απλοποιήσει αρκετά τον τρόπο καθαρισμού των ρούχων.

 

Link.png Site: DigitalTrends