Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι έτσι σχεδιασμένος ώστε το αίμα και το κεντρικό νευρικό σύστημα να διαχωρίζονται μεταξύ τους χάρη στον αιματοεγκεφαλικό φραγμό (blood-brain barrier (BBB)), ο οποίος διατηρεί το περιβάλλον του διάμεσου υγρού για να εξασφαλίζεται καλύτερα η λειτουργία των νευρώνων.

Το μειονέκτημα είναι το γεγονός πως αυτή η μεμβράνη είναι αδιαπέραστη όχι μόνο στην είσοδο βλαβερών ουσιών και μικροβίων αλλά και στην είσοδο φαρμακευτικών ουσιών.

 

Μια ερευνητική ομάδα από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας του Καναδά (Canada's National Research Council (NRC)) πιστεύει πως μπορεί να σπάσει αυτό το φράγμα με τα αντισώματα μονής περιοχής (single domain antibodies (SDA)), τα οποία μπορούν να ενώσουν δεσμούς μεγαλύτερων μορίων, εξαπατώντας τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό ώστε να νομίζει πως βρίσκονται σε μια τέλεια σειρά. Το αποτέλεσμα είναι αυτά τα αντισώματα να παίρνουν το ρόλο του προστάτη αντί να καταπολεμούν την ασθένεια παλεύοντας με τα μόρια που φέρουν την πάθηση.

 

Το όλο εγχείρημα αναπτύχθηκε ως μέρος του προγράμματος NRC's Therapeutics Beyond Brain Barriers (TBBB), το οποίο σύμφωνα με την επικεφαλής Dr. Danica Stanimirovic, επεκτείνει τις δυνατότητες για τη χρήση διαφορετικών τύπων θεραπείας για διάφορες ασθένειες που μέχρι τώρα δε μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χωρίς να εισάγουν τη θεραπεία απευθείας στον εγκέφαλο, κίνηση πολύ επεμβατική.

 

Προς το παρόν, η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια και οι δοκιμές δεν αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στα επόμενα δυο χρόνια, ή ίσως και στην επόμενη δεκαετία.

 

Link.png Site: Εngadget