Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κολοράντο δημιούργησαν λένε τον πρώτο επεξεργαστή, που αντί για ηλεκτρισμό χρησιμοποιεί το φως για την μετάδοση δεδομένων.

Ο σχεδιασμός δεν είναι ακριβώς “φωτονικός”, με την έννοια ότι υπάρχουν επιπλέον 70 εκατομμύρια "συμβατικών" transistors στο εσωτερικό του διπύρηνου επεξεργαστή, αλλά τα 850 φωτονικά στοιχεία εισόδου/ εξόδου που διαθέτει, παρέχουν bandwidth τέτοιου μεγέθους που υποσκελίζει τους σημερινούς ισχυρότερους συμβατικούς επεξεργαστές. Μιλάμε για bandwidth ίσο με 300Gbps ανά τετραγωνικό χιλιοστό, δηλαδή 10 με 50 φορές μεγαλύτερο από αυτό που συναντάμε συνήθως.

 

Το κλειδί για να καταφέρουν να δημιουργήσουν έναν τέτοιο επεξεργαστή, ήταν να βρουν έναν τρόπο να χρησιμοποιήσουν τις υπάρχουσες κατασκευαστικές μεθόδους και να τοποθετήσουν οπτικά στην θέση των συμβατικών κυκλωμάτων.

 

Το die έχει διαστάσεις 3 x 6 χιλιοστών και αποτελείται όπως αναφέραμε από μόλις δύο πυρήνες, ωστόσο το εγχείρημα δείχνει ότι μπορούμε μελλοντικά να απολαύσουν εκπληκτική βελτίωση στην υπολογιστική ισχύ με ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση, χωρίς οι μηχανικοί να χρειάζεται να επανεφεύρουν τον τροχό. Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν τεράστια περιθώρια βελτιστοποίησης της τεχνολογίας, οπότε μπορούμε να περιμένουμε θαύματα από την τεχνολογία στο μέλλον.

 

"Πρόκειται για ορόσημο. Είναι ο πρώτος επεξεργαστής που χρησιμοποιεί το φως για να επικοινωνήσει με τον εξωτερικό κόσμο. Κανένας άλλος επεξεργαστής δεν διαθέτει φωτονικό I/O ενσωματωμένο στο τσιπ" δήλωσε ο Vladimir Stojanović, Αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης των Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, και επικεφαλής της ανάπτυξης του τσιπ.

 

"Είναι η πρώτη φορά που καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σύστημα σε τέτοια κλίμακα, και μάλιστα να είναι πραγματικά χρήσιμο, όπως το να τρέξει ένα πρόγραμμα" είπε ο Krste Asanović, Καθηγής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Μπέρκλεϊ, ο οποίος βοήθησε στην ανάπτυξη της ανοικτής αρχιτεκτονικής RISC-V που χρησιμοποιήθηκε στον επεξεργαστή. Ο Krste Asanović, συνεργάστηκε επίσης με τον Rajeev Ram, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης και με τον Milos Popović, του Πανεπιστημίου του Κολοράντο, Μπούλντερ, στην ανάπτυξη του νέου επεξεργαστή.

 

Link.png Site: Engadget
Link.png Site: Phys.org