Άδεια από τον αμερικανικό FDA πήρε η πρώτη αντικαρκινική θεραπεία με αναπρογραμματισμό κυττάρων του αίματος του ίδιου του ασθενούς, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την έγκριση και άλλων ανάλογων θεραπευτικών σχημάτων.

Η συγκεκριμένη θεραπεία ονομάζεται Kymriah και αναπτύχθηκε από τη Novartis, για την αντιμετώπιση της οξείας λεμφοβλαστικής λευχαιμίας σε παιδιά. Στις κλινικές δοκιμές, η Kymriah είχε πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Ωστόσο, το κόστος της αναμένεται να είναι αρκετά υψηλό: αναλυτές εκτιμούν ότι κάθε κύκλος θεραπείας θα κοστίζει έως και 700.000 δολάρια.

 

Συγκαταλέγεται στις λεγόμενες CAR-T αντικαρκινικές θεραπείες. Σε αυτές, οι γιατροί λαμβάνουν από τον ασθενή Τ κύτταρα, ένα είδος λεμφοκυττάρων που υπάρχουν στο αίμα, και προσθέτουν σε αυτά έναν ειδικό υποδοχέα, ο οποίος ονομάζεται χιμαιρικός αντιγονικός υποδοχέας (CAR), ο οποίος τους προσδίδει τη δυνατότητα να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα.

 

Στη συνέχεια, τα τροποποιημένα Τ κύτταρα εισάγονται πάλι στο κυκλοφορικό σύστημα του ασθενούς. Πρόκειται για μία προσωποποιημένη θεραπεία, καθώς κάθε “δόση” αναπτύσσεται από το βιολογικό υλικό του συγκεκριμένου ασθενούς.

 

Σε μία δοκιμή με 63 ασθενείς, το 83% είχε απαλλαγεί από τον καρκίνο σε τρεις μήνες. Μερικοί ωστόσο εμφάνισαν υποτροπή, ενώ επίσης ακόμη είναι άγνωστες πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες της θεραπείας.

 

Επίσης, είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες, όπως φλεγμονές που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο. Παράλληλα, θα έχει περιορισμένη εφαρμογή, αφού αφορά ασθενείς έως 25 ετών, που έχουν εμφανίσει υποτροπή.

 

Σε κάθε περίπτωση, όμως, η έγκριση αποτελεί ένα μεγάλο βήμα για τις εταιρείες που αναπτύσσουν ανάλογες θεραπείες. Η ίδια η Novartis αναπτύσσει μία παραλλαγή της Kymirah για άλλους τύπους καρκίνου στο αίμα, κάτι που κάνουν επίσης και οι Kite Pharma της Gilead Sciences και η Juno Therapeutics.

 

Link.png Site: Verge