Ένα σύμπλεγμα πόλεων των Μάγια, που είναι κρυμμένο κάτω από τα δέντρα, τα αναρριχητικά φυτά και αιώνες φυτικής ανάπτυξης και εδαφικών προσχώσεων, αποκαλύφθηκε στο δάσος της Γουατεμάλας – το οποίο ενδεχομένως να μην ανακαλυπτόταν ποτέ εάν δεν είχε ανακαλυφθεί το λέιζερ.

Το ίδρυμα PACUNAM, από τα κορυφαία στη χρήση τεχνολογίας αιχμής για την προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς, «σκάναρε» τις ζούγκλες της χώρας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία LiDAR (Light Detection and Ranging) και εντόπισε ένα διασυνδεδεμένο δίκτυο αρχαίων πόλεων. Ανακάλυψε περισσότερες από 60.000 οικιστικές δομές χωρίς να κόψει ούτε θάμνο, με συνέπεια τα νέα αυτά στοιχεία να αλλάζουν όσα νομίζαμε ότι γνωρίζαμε για τον αρχαίο πολιτισμό.

Το μέγεθος της «μεγάπολης» αυτής μάς οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι πολιτισμοί των Μάγια ήταν μεγαλύτεροι απ’ ό,τι πιστεύαμε. Προηγούμενες εκτιμήσεις υπολόγιζαν τους πληθυσμούς τους γύρω στα πέντε εκατομμύρια, αλλά τώρα οι εκτιμήσεις ανεβάζουν το νούμερο στα 10 έως 15 εκατομμύρια. Το γεγονός ότι η ομάδα ανακάλυψε κατοικίες, πυραμίδες, παλάτια και ανυψωμένες λεωφόρους, ακόμη και εάν οι Μάγια δεν χρησιμοποιούσαν τον τροχό ή τα ζώα για μεταφορά φορτίων, αποδεικνύει ότι είχαν οργανωμένο εργατικό δυναμικό.

Καθώς οι πόλεις στην κρυμμένη «μεγάπολη» συνδέονται με φαρδείς δρόμους, οι Μάγια φαίνεται ότι είχαν τακτικές επικοινωνίες και είχαν δημιουργήσει εμπορικές διελεύσεις. Επίσης, όλα τα οχυρωματικά έργα και τα κάστρα που εντοπίστηκαν δείχνουν ότι οι πολεμικές συγκρούσεις δεν ξεκίνησαν την περίοδο παρακμής του πολιτισμού, όπως εξηγεί ο αρχαιολόγος Thomas Garrison.

Εngadget