Ο Όμιλος L'Oreal δεν δοκιμάζει προϊόντα του σε ζώα σε παγκόσμιο επίπεδο από το 2013, και για να εξασφαλίσει ότι τα προϊόντα είναι ασφαλή βασίζεται σε ένα μοντέλο πρόβλεψης που χρησιμοποιεί "ανακατασκευασμένη ανθρώπινη επιδερμίδα" - στην ουσία δέρμα, που καλλιεργεί στα εργαστήρια.

Τώρα, ο Γαλλικός κολοσσός προϊόντων καλυντικών, ενώνει τις δυνάμεις του με την εταιρεία τρισδιάστατης βιοεκτύπωσης (3D bioprinting) Organovo για να δημιουργήσει πραγματικό δέρμα, ή τουλάχιστον όσο ανθρώπινο μπορεί να θεωρηθεί το δέρμα που βγαίνει από ένα ακροφύσιο εκτόξευσης ενός εκτυπωτή.

 

Η L'Oreal στην πραγματικότητα καλλιεργεί δέρμα εργαστηριακά από το 1920. Μία ομάδα περίπου 60 ατόμων καλλιεργεί περίπου 100.000 δείγματα δέρματος ετησίως (περίπου 5 τετραγωνικά μέτρα δέρματος) στο εργαστήριο της εταιρείας στην Lyon. Επί του παρόντος, η εταιρεία λαμβάνει κομμάτια δέρματος από δότες πλαστικών εγχειρήσεων. Στην συνέχεια, στο εργαστήριο της, η L'Oreal "σπάει" τα δείγματα σε επίπεδο κυττάρου, και τα καλλιεργεί εκ' νέου ωσότου φτάσουν στο μέγεθος ενός δοκιμαστικού τετραγώνου με πλευρά 0,5 εκατοστών.

 

Η διαδικασία διαρκεί περίπου μία εβδομάδα για να ολοκληρωθεί, αλλά θα μπορούσε να ολοκληρωθεί ακόμα πιο γρήγορα χάρη στην πλατφόρμα NovoGen Bioprinting της εταιρείας Organovo. Αυτή η συσκευή χρησιμοποιεί ένα ζεύγος κεφαλών εκτυπωτών - μία για την τοποθέτηση ανθρώπινων κυττάρων και μία για την τοποθέτηση ενός πλέγματος υποστήριξης υδρογέλης - για την δημιουργία δειγμάτων δέρματος σε κλίμακα.

 

 

Το πρόγραμμα βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του σχεδιασμού στάδιο σχεδιασμού της, αλλά όταν έρθει η ώρα για την εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος, η εταιρεία καλλυντικών θα διατηρήσει τα αποκλειστικά δικαιώματα των δειγμάτων για χρήση σε μη συνταγογραφούμενα προϊόντα φροντίδας δέρματος και η Organovo θα έχει το δικαίωμα να πουλάει ιστούς για δοκιμές με συνταγογραφημένα φάρμακα και για ελέγχους τοξικότητας, καθώς και για μελλοντικές μεταμοσχεύσεις οργάνων.

 

Ο βιοεκτυπωτής της Organovo έχει χρησιμοποιηθεί σε συνεργασία με την Merk για την δημιουργία ιστών για το ήπαρ ή για νεφρά (τα πρώτα δείγματα θα είναι κατά πάσα πιθανότητα έτοιμα μέχρι το επόμενο έτος) αλλά είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται η τεχνολογία από την βιομηχανία των καλλυντικών.

 

 

Link.png Site: Engadget