Η εκτεταμένη γενετική τροποποίηση ενός κολοβακτηριδίου, διαβόητου για τις γαστρεντερίτιδες που μπορεί καμιά φορά να προκαλέσει, επιτρέπει την παραγωγή «αφύσικων» μορίων αλκοόλης που θεωρούνται ιδανικά βιοκαύσιμα.

 

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Αντζελες τροποποίησαν το βακτήριο Escherichia coli έτσι ώστε να παράγει αλκοόλες με περισσότερα από πέντε άτομα άνθρακα, ουσίες που κανονικά δεν απαντώνται στη φύση παρά μόνο σε απειροελάχιστες ποσότητες.

 

Αυτές οι αλκοόλες «μακράς αλυσίδας» έχουν αρκετά υψηλότερη ενεργειακή πυκνότητα από το γνωστό οινόπνευμα, ή αιθανόλη, που περιέχει μόλις δύο άτομα άνθρακα. Είναι επίσης ευκολότερο να διαχωριστούν από το νερό, μια ιδιότητα ιδιαίτερα χρήσιμη στη μαζική παραγωγή βιοκαυσίμων.

 

«Οι αλκοόλες μακρύτερης αλυσίδας έχουν αρκετά πλεονεκτήματα» εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Τζέιμς Λιάο, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Proceedings of the National Academy of Sciences. «Περιέχουν περισσότερη ενέργεια ανά γαλόνι, δεν διαβρώνουν τους κινητήρες και είναι πιο συμβατές με το ντίζελ ή την κηροζίνη» ανέφερε.

 

Οι ερευνητές τροποποίησαν το γονιδίωμα της E.coli έτσι ώστε να υπερεκφράζονται ορισμένα ένζυμα τα οποία κανονικά παράγουν μια αλκοόλη με έξι άτομα άνθρακα, ως ενδιάμεσο προϊόν για τη σύνθεση ενός αμινοξέος.

 

Η προσθήκη δύο ακόμα γονιδίων από άλλους οργανισμούς (ένα διαφορετικό βακτήριο και έναν ζυμομύκητα) επιτρέπει την επιμήκυνση αυτής της ενδιάμεσης αλκοόλης με δύο ακόμα άνθρακες.

 

Το γενετικά τροποποιημένο βακτήριο συνθέτει έτσι αλκοόλες με οκτώ άτομα άνθρακα. Στο μέλλον θα μπορούσε να τροποποιηθεί περαιτέρω για την παραγωγή του βέλτιστου βιοκαυσίμου μέσα σε βιοαντιδραστήρες, αισιοδοξούν οι ερευνητές.

 

Source.png Πηγή: in.gr