Μηχανικοί οπτικής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβανίας κατασκευάσαν το πρώτο κύκλωμα για υπολογιστές το οποίο πραγματοποιεί λογικές πράξεις με τη βοήθεια του φωτός, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά κυκλώματα που χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό. Τα κυκλώματα αυτά έχουν την ονομασία “Μετατρονικά” (metatronics) και μπορούν να οδηγήσουν σε μικρότερα, γρηγορότερα αλλά και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας chip υπολογιστών.

 

Η ομάδα των ερευνητών κατάφερε να αντικαταστήσει τα βασικά στοιχεία ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος όπως τις αντιστάσεις, τους πυκνωτές και τους επαγωγείς με το φως. Για να το επιτύχουν αυτό χρησιμοποίησαν μία διάταξη από ράβδους πυριτίου στην κλίμακα των νανομέτρων, τροποποιώντας τους κατάλληλα έτσι ώστε να επιτύχουν την λειτουργία του κυκλώματος με τη βοήθεια του φωτός.

 

metatronic-chip-a-348x196.jpg

 

Ακόμη αναφέρεται ότι ένα σετ από τους παραπάνω ράβδους μπορεί να λειτουργήσει και ως δύο κυκλώματα, ανάλογα με το επίπεδο του πεδίου. Αυτό οδηγεί σε μία διάταξη όπου μία CPU μπορεί να μετατραπεί σε GPU τροποποιώντας απλά το σήμα.

 

Link.png Site: extremetech.com